fico
Zasadnutie Európskej rady. PHOTO: European Council.

Summit o utečeneckých kvótach bol tým najnepríjemnejším, vyhlásil Fico

BRATISLAVA – Predseda vlády Robert Fico absolvoval v závere týždňa podľa vlastných slov jeden z najnepríjemnejších summitov v Bruseli, ktorý sa týkal utečeneckých kvót. Ako ďalej povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy, taký nátlak a takú nepríjemnú noc ešte nezažil.
Podstatné však podľa neho je, že kvóty utečencov pre jednotlivé štáty Európskej únie neboli schválené. Dodal však, že problém zostal.

Podľa premiéra bude veľkou chybou, ak sa diskusia skončí pri tom, či kvóty budú, alebo nie. „Ich neschválenie považujem za veľké víťazstvo slovenskej diplomacie, pretože nám nikto nebude prikazovať, kto má na Slovensko prísť. Nič o týchto ľuďoch nebudeme vedieť a medzi nimi môže byť podobný blázon, ktorý vystrieľa na Zlatých pieskoch 40 ľudí,“ povedal Fico s tým, že hovorí o infiltrácii terorizmu do Európy, čo práve tieto migračné vlny umožňujú.

Smiešne kvóty

Nikto však nemôže podľa premiéra na Slovensko povedať, že sa nesprávalo solidárne, poznamenal s tým, že „kvóty sme považovali za smiešne“. Pokiaľ však nezačneme riešiť problémy tam, kde vznikajú, ani kvóty, ani nič iné nevyrieši migráciu do Európy, povedal predseda vlády v Slovenskom rozhlase.

„Nevytvárajme obraz, že Slovensko je xenofóbne,“ zdôraznil. Vieme podľa neho pomôcť vo viacerých smeroch, či už je to humanitárne poskytnutím liekov a zdravotníckych pomôcok, ale aj posielaním lekárov do Afriky, odkiaľ prichádza najviac migrantov.

„Dokonca si myslím, že vieme pomôcť i Taliansku a Grécku, pokiaľ ide o prijímacie úrady, no stále máme výhrady voči tomu, ako si strážia svoju schengenskú hranicu,“ povedal v diskusnej relácii.

Kresťanské rodiny

„Vieme prijať niekoľko kresťanských rodín, sme pripravení pomôcť riešiť problém, no na druhej strane máme povinnosť chrániť záujmy našej krajiny,“povedal premiér v relácii Sobotné dialógy a dodal, že si vieme na dobrovoľnej báze zmonitorovať ľudí, ktorí nie sú nebezpeční.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Riešenie Fico vidí napríklad i vo vytvorení vojenskej jednotky v Líbyi. Vytvorila by sa tak zóna, kde by ľudia, ktorí utekajú pred násilím, našli bezpečie. Európa musí podľa neho riešiť tento problém spolu, pričom podľa jeho slov Slovensko k nemu pristupuje solidárne a zodpovedne.

„Slovensko je pripravené pomôcť tým úbožiakom z Afriky a Sýrie, ktorí to potrebujú,“ povedal v relácii Fico. V prípade ochrany zdravia či života utečencov bude Slovenská republika veľmi solidárna, no treba rozlišovať medzi tými, ktorí do Európy utekajú z ekonomických dôvodov a tými, ktorí zo strachu o život, priblížil.

Utečenecké kvóty podľa neho nič neriešia. „Bez ohľadu na to, či rozmiestnime 40- alebo 60-tisíc migrantov, podstata problému zostáva,“ poznamenal a dodal, že tým problémom je rozbitý sever Afriky, žiadne alternatívy, žiadne spôsoby riadenia. Kvóty by boli len malá náplasť. „Ide nám o to, aby sa situácia riešila tam, kde vzniká,“ povedal Fico.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices