Tsipras chce referendum o úsporných opatreniach, opozícia jeho odstúpenie

ATÉNY – Grécka socialistická strana PASOK vyzvala na odstúpenie premiéra Alexisa Tsiprasa po tom, ako vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny.

„Keďže pán Tsipras nie je schopný urobiť zodpovedné rozhodnutia, mal by odstúpiť a nechať občanov rozhodnúť o ich budúcnosti prostredníctvom volieb,“ uviedla predsedníčka strany Fofi Gennimatová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Tsiprasa v tejto súvislosti slovne napadol aj opozičný líder Antonis Samaras, podľa ktorého daný krok privedie krajinu k stretu záujmov s Európou.
„Európska identita je úspechom Grécka, a strana Nová demokracia stojí pevne na strane demokracie a Európy,“ uviedol Samaras, bývalý ministerský predseda.

Príprava referenda

„Tsipras priviedol štát do úplnej patovej situácie – medzi neakceptovateľnú dohodu a odchod z eurozóny,“ konštatoval Samaras, podľa ktorého bude pripravované júlové referendum o tom, či Grécko povie Európe „áno“ alebo „nie“.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Vypísanie referenda by mal ešte dnes potvrdiť aj grécky parlament. Ak by Gréci v hlasovaní úsporné opatrenia nadiktované veriteľmi odmietli, znamenalo by to pre Atény zrejme bankrot a následný odchod z eurozóny.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices