Grécko: Referendum o úsporných opatreniach schválené, ľudia z bankomatov vybrali 600 miliónov

ATÉNY – Grécky parlament v noci na nedeľu schválil návrh predsedu vlády Alexisa Tsiprasa na vypísanie referenda o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Plebiscit sa uskutoční na budúcu nedeľu.
Alexis Tsipras a jeho koaličná vláda vyzvali občanov Grécka, aby v referende hlasovali proti návrhom veriteľov, čo u odborníkov vyvoláva obavy o finančnú budúcnosť krajiny a otázky jej zotrvaní v eurozóne.

Vyberali hotovosť

Mnohých Grékov zámer Tsiprasovej vlády znepokojil a už od soboty rána sa pred bankomatmi vytvárali rady, v ktorých ľudia čakali, aby si vybrali zo svojich účtov hotovosť.

Rady sa tvorili aj v obchodoch, keďže ľudia si v neistej situácii snažia vytvoriť zásoby základných potravín a iných základných tovarov. Viac ako tretine bankomatov v Grécku v sobotu došla hotovosť.

Bankovky došli

Bankovky došli v sobotu v asi 2 000 z celkovo 5 500 bankomatov, ktoré sa nachádzajú na území Grécka. Podľa agentúry Reuters banky spolupracujú s centrálnou bankou a snažia sa udržať sieť bankomatov v prevádzke.

Doplnenie hotovosti do bankomatu zvyčajne trvá jednu až dve hodiny, čo vedie k vytváraniu dlhých radov pred nimi, uviedol nemenovaný bankový zdroj.

Len v sobotu si Gréci z bankomatov vytiahli 600 miliónov eur. Záujem o hotovosť bol nepochybne vyšší ako je obvyklý sobotný priemer, poznamenal pre Reuters zdroj v jednej z bánk. Grécka vláda najskôr oznámila, že v pondelok budú banky v krajine otvorené ako obyčajne. Súčasne poprela, že by chcela zaviesť kontrolu kapitálu, aby tým zastavila odlev vkladov z domácich bánk.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Agentúra Reuters uviedla, že banky budú od pondelka v krajine zavreté.

Vláda v Aténach v sobotu oznámila, že v snahe zabezpečiť stabilitu bankového systému v Grécku bude aj naďalej pokračovať spolupráca medzi Európskou centrálnou bankou (ECB) a gréckou národnou bankou. Prostredníctvom tweetu to v sobotu po rokovaniach so šéfom ECB Mariom Draghim avizoval podpredseda vlády Janis Dragasakis.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices