Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2015.

Musíme opatrene zvážiť všetky riziká, tvrdí Martin Schulz o Grécku

Predseda Parlamentu Martin Schulz vystúpil pred lídrami členských krajín, ktorí sa zišli v Bruseli na dvojdňový európsky summit. Dúfa, že sa už čoskoro podarí dosiahnuť kompromis o Grécku, aby mohla krajina i naďalej ostať v eurozóne. „Očakáva sa on nás, aby sme opatrne zvážili všetky riziká a vybrali si takú možnosť, na ktorú občania doplatia čo najmenej, keďže oni túto krízu nezapríčinili,“ vyhlásil. Dohoda by podľa neho mala zabezpečiť i udržateľnosť gréckeho dlhu.

Predseda Parlamentu vyzval k zavedeniu povinného a spravodlivého systému na prerozdeľovanie utečencov a žiadateľov o azyl. EÚ by sa podľa neho mala zamerať na hľadanie dlhodobých riešení. „Tí, ktorí ľuďom tvrdia, že migrácie je problém, ktorý sa dá vyriešiť zatvorením hraníc, nehovoria pravdu,“ varoval.

Európskych štátnikov Schulz vyzval i k vytvoreniu novej bezpečnostnej a obrannej stratégie, keďže dnešný svet je zložitejší a zmietajú ním konflikty. Táto stratégia by mala podľa neho vychádzať z dlhodobej vízie a politickej súdržnosti a mala by byť dostatočne financovaná. Spomenul pritom i potrebu silných aliancií a partnerstiev.

Na zlepšenie riadenia spoločne meny je podľa neho potrebné prijať odvážne rozhodnutia. Takisto je treba umocniť demokratickú legitimitu európskej hospodárskej a menovej únie. „Pre občanov chceme zabezpečiť, aby bol ich hlas v Európe vypočutý a aby bola zachovaná demokratická kontrola,“ povedal.

Viac..  Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

Martin Schulz vo svojom príhovore neopomenul ani otázku Spojeného kráľovstva a jeho členstva v EÚ. „Ak príde britská vláda s konkrétnymi návrhmi, vďaka ktorým bude EÚ demokratickejšia, efektívnejšia a transparentnejšia a ktoré prehĺbia spoločný trh, tak potom určite budeme schopní dosiahnuť dohodu,“ vyjadril sa ohľadom britských plánov na reformu Únie. Zdôraznil však pritom, že tieto plány by mali priniesť úžitok pre všetkých. „Riešenie je možné nájsť len vtedy, ak budú vytvorené návrhy vedúce k spoločnému blahu. Tieto návrhy by nemali upokojovať len domácu debatu, ale mali by prinášať pridanú hodnotu pre celú Európu. A mali by byť nielen v záujme Britov ale rovnako i v záujme všetkých Európanov,“ dodal.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices