Euro voči doláru minulý týždeň stratilo

„Spoločná mena eurozóny si v uplynulom týždni zaknihovala voči americkému doláru straty. V priebehu týždňa si zo svojej hodnoty odpísala – 1,6 %. Medzimesačne je ale stále silnejšia, a to o 2,7 %, no v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka naďalej výrazne stráca, a to – 18 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Uplynulý týždeň si euro zaknihovalo straty aj voči všetkým menám nášho regiónu. Aj keď voči českej korune len nepatrné, na úrovni – 0,03 %. Piatkové obchodovanie tak ukončilo na úrovni 27,241 EURCZK. Voči poľskému zlotému si odpísalo – 0,13 % a voči maďarskému forintu – 0,29 %. Piatok tak naša mena uzatvárala na úrovni 4,1743 EURPLN, resp. 312,18 EURHUF.

Maďarská centrálna banka opäť uvoľnila menovú politiku

Tento týždeň zasadli dve centrálne banky spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. V utorok, 23. júna 2015, zasadla maďarská centrálna banka [MNB] a vo štvrtok, 25. júna 2015, česká ČNB. V prípade maďarskej MNB došlo podľa očakávaní k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky a kľúčová úroková sadzba sa tak aktuálne nachádza na novom rekordnom minime 1,50 %. V prípade českej centrálnej banky, v súlade s očakávaniami, nedošlo k žiadnemu prekvapeniu. Centrálni bankári krajiny rozhodli, že budú aj naďalej uplatňovať politiku slabej koruny a sadzby ponechali na rekordne nízkej úrovni 0,05 %.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Ropa Brent minulý týždeň drahšia o 0,4 %

Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 63,26 USD za barel. Za týždeň sa jej cena zvýšila o 0,4 %. V medzimesačnom porovnaní je ale lacnejšia, a to – 1,6 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, o viac ako – 41 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Zlato v priebehu uplynulého týždňa zlacnelo o – 2 %

Zlato uplynulý týždeň zlacnelo o – 2 % na piatkových 1 175,55 USD za trójsku uncu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 1 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ale lacnejšie až o – 10,7 %.

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices