Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec za SDKÚ-DS. PHOTO: redakcia/IŠ.

Ivan Štefanec: Grécke referendum je fraškou

Ohlásenie referendum, v ktorom majú grécki voliči rozhodnúť o ďalšej pomoci je podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca (Európska ľudová strana) fraškou a dôkazom politickej zbabelosti  gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

„Ultraľavicová Syriza dostala vo voľbách silný mandát na to, aby vyriešila ťažkú ekonomickú situáciu v krajine a našla kompromis s veriteľmi. Po necelom roku jej predseda a grécky premiér zbabelo uteká od zodpovednosti a vyhlásil de facto referendum o bankrote krajiny,“ myslí si Štefanec.

Podľa slovenského europoslanca má narýchlo vyhlásené referendum jediný cieľ a tým je zakrytie neschopnosti súčasnej gréckej vlády.

„V mene vlastnej záchrany sa Tsipras dokonca rozhodol urobiť právnickú kľučku a obišiel ústavu, ktorá vyslovene zakazuje referendum o veciach rozpočtu. Keď to opozičné strany namietali, vyhovoril sa na iný článok, ktorý hovorí o tom, že referendum sa koná o závažných spoločenských otázkach. Takéto konanie je príkladom, kam až je ultraľavičiar schopný zájsť. O čom je prijatie, či odmietnutie pomoci, ak nie o budúcej podobe gréckeho fiškálneho systému?“ upozorňuje Štefanec.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Ekonomika eurozóny je podľa neho v súčasnosti už v takej kondícii, že by prípadný bankrot, či odchod Grécka zvládla bez väčších problémov.

„Napriek tomu ešte existuje priestor pre rokovania. To by však musel Tsipras buď dostať rozum, alebo odvahu a odstúpiť,“ uzatvára Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices