Počet detských tehotenstiev narastá, europoslanci sú znepokojení

Dodržiavanie základných ľudských práv nie je ani v 21. storočí v niektorých krajinách samozrejmosťou. V USA pred pár dňami Najvyšší súd schválil vo všetkých štátoch homosexuálne manželstvá. Na svete sú však krajiny, kde sa občania potýkajú s inými problémami. Poslanci Europarlamentu vyjadrujú svoje znepokojenie nad zvyšujúcim sa počtom detských tehotenstiev v Paraguaji, väznením Mazen Darwisha, ale aj neustálenej situcáii po nepálskom zemetrasení.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií sa počet potratov na Slovensku každoročne znižuje. Opačnú tendenciu zaznamenali úrady v juhoamerickom Paraguaji.

Riešenie kontroverznej situácie

Europoslanci na zasadnutí v Bruseli vyjadrili svoje znepokojenie nad vzrastajúcimi tehotenstvami mladých žien v Paraguaji. Zarážajúce je, že výrazne stúpa počet tehotenstiev v detskom veku. Poslanci preto žiadajú krajinu, „aby zjednodušila prístup k nezávadnému a legálnemu potratu vtedy, ak od toho závisí ich zdravie, kvôli rizikovému tehotenstvu v mladom veku, ak je ich život v nebezpečenstve, alebo telo fatálne poškodené znásilnením, či počaté dieťa pochádza z incestu.“ Podľa poslancov je to jedno z riešení, ako bojovať s rozmáhajúcimi sa incestmi a znásilneniami v krajine.

Poslanci žiadajú slobodu pre aktivistu Mazen Darwisha

„Hrôzostrašné, systematické, rozsiahle porušovanie ľudských a medzinárodných humanitárnych práv.“ Takéto vyjadrenia sa skloňujú s pretrvávajúcim väznením známeho sýrskeho právnika, novinára a aktivistu Mazen Darwisha, ktoré trvá už od roku 2012. Darwish je dlhoročným bojovníkom za ľudské práva a bol uväznený po reportážach o nepokojoch v meste Adra. Za mreže ho poslali po verejnosti neprístupnom vojenskom súde, počas ktorého bol podľa viacerých nezávislých zdrojov vystavený zastrašovaniu smrťou. Situácii v Sýrii a Iraku nepomáha ani rabovanie rôznych kultúrnych predmetov, ktoré sa potom predávajú na čiernom trhu. 

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Nepál potrebuje na ceste k demokracii pomoc

Zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 8 800 ľudských životov, zasiahlo krajinu aj ekonomicky. V postihnutých oblastiach malo priam devastačné následky. Na uznesení EP sa spomínala nevyhnutnosť ďalej podporovať postihnuté oblasti, odstrániť colné zdržania pri preprave humanitárnej pomoci a pomôcť krajine v jej ceste k demokracii.

 

O bed

Odporúčame pozrieť

syria

EÚ a Nemecko odmietli obnovenie diplomatických vzťahov so Sýriou

Nemecko a Európska únia v pondelok vylúčili diplomatické zbližovanie s vládou Sýrie napriek tomu, že …

Consent choices