Roamingové poplatky v Európskej únii definitívne skončia

BRUSEL – Európska únia (EÚ) dosiahla predbežnú dohodu o zrušení mobilných roamingových poplatkov. Dohoda bude platiť pre celý 28-členný blok od júna 2017. Zároveň sa bude od telekomunikačných operátorov vyžadovať dodržanie sieťovej neutrality.

Uzavretie dohody je dôležitým krokom v pláne EÚ upraviť telekomunikačný trh pre naštartovanie rastu a dobehnutie Spojených štátov amerických a Ázie.

Ratifikácia dohody

„Podľa dohody budú roamingové poplatky v Európskej únii zakázané od 15. júna 2017,“ vyhlásil predstaviteľ Lotyšska, ktoré momentálne predsedá Rade EÚ, po 12 hodinách rokovaní s európskymi zákonodarcami. Členské štáty Európskej únie musia ratifikovať predbežnú dohodu v najbližších šiestich mesiacoch.

V kontroverznej otázke sieťovej neutrality plánuje únia prikázať operátorom, aby sa v prevádzkovaní internetu vyhli diferencovanému prístupu. Neutralita znamená, že prenos všetkých dát prostredníctvom internetu by sa mal spoplatňovať rovnako bez ohľadu na zdroj dát alebo na obsah. Podľa vyhlásenia by blokovanie obsahu mohlo byť povolené len na odvrátenie kybernetických útokov alebo počas silnej prevádzky.

Špecializované služby

Operátori budú môcť podľa predbežnej dohody poskytovať špecializované služby vyššieho stupňa kvality prístupu na internet, avšak budú musieť zabezpečiť aj všeobecný stupeň kvality. Spoločnosti ako Deutsche Telekom, Orange a Telecom Italia sa snažili presadiť, aby mali väčší priestor a mohli si podchytiť potenciálne lukratívny zdroj príjmov.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Avšak internetoví aktivisti oponovali, že by to mohlo vytvoriť internet dvoch rýchlostí, z ktorého budú profitovať veľké spoločnosti. Rozhodnutie o internetovej neutralite je krokom s cieľom obmedziť možnosť operátorov sietí poskytovať rýchlejší internet poskytovateľom obsahu za poplatok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Telekomunikačné skupiny v EÚ chcú, aby veľké technologické firmy platili viac

Európske telekomunikačné skupiny požadujú, aby veľké technologické spoločnosti platili viac za používanie sietí. Uviedli to …

Consent choices