mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Redakcia/MM.

Europoslanec Mikolášik je sklamaný, že za roaming prestaneme platiť až o dva roky 

„Pred dvomi rokmi sa verejne prezentovalo, že osobitné poplatky za roamingové volania majú byť zrušené v roku 2015, dnes však počúvame o ďalších dvoch rokoch do zrušenia,“ reaguje sklamane slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) na predbežnú dohodu EÚ o odstránení mobilných roamingových poplatkov. Tá má platiť pre všetky členské štáty od júna 2017.

 „Plne podporujem prehlbovanie jednotného vnútorného trhu, kde je dôležitým krokom práve zrušenie roamingových poplatkov. No tak, ako je dobrá správa, že sa konečne dospelo k dohode, je zároveň smutné, že sa to znova odkladá o ďalšie dva roky, uviedol Mikolášik s tým, že Európska únia v digitálnom programe pre Európu stanovila dosiahnuť nulové rozdiely medzi poplatkami za roaming a vnútroštátnymi poplatkami najneskôr v roku 2015.Elektronické komunikácie sú službou všeobecného hospodárskeho záujmu, ktoré už zo svojej podstaty musia byť univerzálne prístupné a dostupné za primerané ceny, ak chceme naplniť víziu jednotného trhu. Som sklamaný, že spotrebitelia budú musieť na službu, ktorá mala byť už dávno zavedená, čakať ďalšie dva roky. Operátori znova vyhrali nad pôvodným plánom Únie,“ povedal Mikolášik.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

 Europoslanec zároveň upozorňuje, že mobilní operátori dlhodobo získavali lukratívne príjmy z poskytovania predražených služieb. Dokumentujú to údaje Európskej komisie o roamingových tarifoch, podľa ktorých EÚ dosiahla od roku 2007, keď začala regulovať roaming, maloobchodné zníženie cien volaní, SMS a prenesených dát o viac ako 80 %. V porovnaní s rokom 2007 je dátový roaming lacnejší až o 91 percent, pričom objem trhu dátového roamingu vzrástol o 630 percent. Je spoločným úspechom, že poplatky za roaming budú zrušené, ale pri pohľade na pôvodný plán Únie to nie je víťazstvo, uzavrel Mikolášik.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices