Gréci ustúpili, Tsipras prijal požiadavky veriteľov

ATÉNY – Grécko je ochotné s malými pripomienkami akceptovať všetky požiadavky veriteľov. Vyplýva to z listu, ktorý zaslal grécky premiér Alexis Tsipras Medzinárodnému menovému fondu, Európskej centrálnej banke a Európskej komisii.

Tsipras sa pritom odvolal na text návrhu, ktorý zverejnila Komisia v nedeľu. Premiér v liste vyjadril celkovo súhlas s návrhmi. Žiada ale, aby si grécke ostrovy mohli ponechať zvýhodnenú sadzbu dane z pridanej hodnoty.

Postupné predlžovanie veku odchodu do dôchodku tiež nemá začať hneď, ale až v októbri. Pomalším tempom by sa mali rušiť aj solidárne príplatky pre chudobnejších penzistov. List zverejnil denník Financial Times.

Reakcia na Tsiprasa

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na Tsiprasov list reagoval, že neprispel k vyjasneniu situácie a v tomto okamihu nemôže slúžiť ako základ pre seriózne rokovania.

„Grécko musí v prvom rade jasne povedať, čo chce,“ uviedol Schäuble.

Následne Alexis Tsipras potvrdil referendum vyhlásené na nedeľu. „Nie“ návrhu veriteľov pri hlasovaní je vraj rozhodným krokom na vyjednávanie lepších podmienok.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Nezaplatený dlh

Grécko neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu dlh vo výške takmer 1,6 miliárd eur. Atény mali dlh splatiť do polnoci. Podľa agentúry DPA o tom informoval hovorca Medzinárodného menového fondu Gerry Rice.

Atény v utorok popoludní doslova v poslednej chvíli poslali veriteľom nový návrh na vyriešenie krízy. Na predĺženie záchranného programu pre Grécko je už príliš neskoro, vyhlásil Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) po skončení mimoriadnej telekonferencie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices