Luxembursko včera prebralo predsedníctvo EÚ. Čo od neho očakávajú jeho europoslanci?

Luxembursko, najmenšia no najskúsenejšia krajina Únie, preberá šesťmesačné rotujúce predsedníctvo Rady. Čakajú naň viaceré pálčivé otázky, od gréckeho dlhu, cez migračnú krízu až po decembrovú klimatickú konferenciu v Paríži. Šiestich luxemburských europoslancov sme sa pri tejto príležitosti opýtali, čo od tohto predsedníctva očakávajú a čo považujú za najväčšie výzvy.

Georges Bach (EĽS)

Pre mňa ako člena dopravného výboru, je veľmi dôležité, aby sme finalizovali štvrtý železničný balík a to tak, aby z neho mali úžitok nielen firmy a spotrebitelia ale i zamestnanci železníc. V sociálnej sfére stále zostávajú top prioritami rast a zamestnanosť. Rád by som videl i konkrétne opatrenia pre zamestnanosť mladých, návrhy na boj proti dlhodobej nezamestnanosti a zvyšovanie zamestnanosti žien.

Frank Engel (EĽS)

Luxemburské predsedníctvo muselo len zriedka, ak vôbec, čeliť toľkým veľkým výzvam ako dnes. Okrem migračnej krízy tu máme krízu v Grécku a Spojené kráľovstvo, ktoré by chcelo Európu, aká neexistuje a vyhráža sa tým, že opustí tú, ktorá existuje. A akoby to nestačilo, európskemu hospodárstvu chýbajú investície, dynamika a rast. Toto všetko nie je možné vyriešiť za šesť mesiacov. No luxemburské predsedníctvo sa už tradične snaží spravovať veci najlepšie, ako len vie. Musí sa nám to podariť. Nemáme inú možnosť.

Viviane Reding (EĽS)

S výzvami, ktorým čelíme, sa môžeme popasovať len tak, ak vo všetkých členských štátoch uvedieme do praxe jednotné politiky. Luxembursko by k tomu malo priniesť nový impulz. Čo sa týka hospodárstva, vytvorenie skutočného jednotného digitálneho trhu, prehĺbenie hospodárskej, menovej a finančnej únie a prijatie vyvážených obchodných dohôd by mohlo priniesť rast a stabilitu. Z politického hľadiska bude potrebné udržovať v rovnováhe vzťahy s našimi susedmi a reagovať na hrozby zvonku. A Luxembursko bude schopné ukázať tu svoje vedúce postavenie.

Mady Delvaux (S&D)

Jednou z hlavných výziev, ktorým bude musieť Luxembursko čeliť, je určite migrácia. Naše spoločné hranice sme už otvorili, no teraz by sme mali ísť ďalej a vytvoriť spoločnú azylovú a migračnú politiku. Ďalšími veľkými výzvami bude najmä digitálny trh, energetika a propagácia európskych inovácií a kreativity. A nesmieme zabudnúť ani na také pálčivé otázky, akými sú TTIP a LuxLeaks. Európa potrebuje novú dynamiku založenú na solidarite. Vytvorili sme hospodársku úniu, ktorá síce nie je dokonalá, začnime teda vytvárať Úniu, ktorá bude slúžiť svojim občanom.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Charles Goerens (ALDE)

Už dlhší čas je jasné, že najdôležitejšou výzvou pre luxemburské predsedníctvo bude decembrová klimatická konferencia v Paríži. Bolo by dobré, ak by sa nám podarilo dosiahnuť pokrok v otázkach rozpočtu a implementovať európsky fond pre strategické investície. Úspech luxemburského predsedníctva sa bude hodnotiť aj na základe toho, do akej miery dokáže spraviť Európu súdržnejšou.

Claude Turmes (Zelení/ESA)

Do konca tohto storočia by sme mali udržať globálne otepľovanie na hranici 2 stupňov Celzia. Luxemburské predsedníctvo bude musieť presvedčiť 28 členských štátov, aby zaujali ambicióznu spoločnú pozíciu. Bude na čele európskej delegácie na parížskej klimatickej konferencii, kde by sme mali dosiahnuť dohodu s našimi globálnymi partnermi. Ďalšou výzvou bude energetická únia. Luxembursko je vynikajúcim príkladom toho, ako vybudovať silnú regionálnu spoluprácu. Podarilo sa nám to spoločne s Belgicko a Holandskom v rámci Beneluxu.

O ram

Odporúčame pozrieť

KORONAVÍRUS: Luxemburského premiéra hospitalizovali

Luxemburského premiéra Xaviera Bettela hospitalizovali po tom, ako mal pred týždňom pozitívny test na ochorenie …

Consent choices