Elżbieta Bieńkowska. PHOTO: © European Union 2015.

Vynález storočia! Vesmírny program Copernicus bude predvídať katastrofy

Druhý satelit programu Copernicus, ktorý slúži na pozorovanie Zeme z vesmíru posilňuje svoje služby pre ľudí a podniky. Služby sa budú týkať komplexnejších informácií, ktoré môžu pomôcť v predchádzaní ekologickým  katastrofám, ale tiež pri zlepšení využívania pôdy pre poľnohospodársky sektor.

Rok po uvedení prvého satelitu programu Copernicus bol na obežnú dráhu úspešne dosadený aj druhý satelit. Štart prebiehal z Európskeho vesmírneho strediska vo francúzskej Guyane. Elżbieta Bieńkowska, komisárka pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie malých a stredných podnikov sa vyjadrila: Dnešný úspech nie je len úspech európskej vesmírnej politiky. Je to predovšetkým úspech Zemi, ktorého prínosy pocítime všetci. Copernicus poskytuje presnejšie a spoľahlivejšie informácie o našom životnom prostredí a pre bezpečnosť európskych občanov. Dostupnosť komplexného sledovania dát je dnes poskytovaná slobodne a je otvorená inovatívnym podnikateľom pre vytváranie nových služieb a aplikácii v Európe.“

Nový satelit nazvaný Sentinel 2 je výsledkom európskej technologickej a priemyselnej excelentnosti a verí sa, že prinesie mnoho na ceste k novej medzinárodnej norme pre geopriestorové dáta. Otvorený a slobodný trh dát už teraz vytvára priestor pre satelitné produkty a služby z vysoko kvalifikovaných pracovných miest.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Sentinel 2 môže poskytnúť veľmi detailné a presné predstavy o povrchových zmenách na Zemi. Jednotlivci, ale aj firmy majú voľný, neobmedzený a otvorený prístup k údajom Copernicus, ktoré môžu napomôcť pri riadení a ochrane životného prostredia a prírodných zdrojov, v boji proti zmene klímy, alebo môžu byť použité pri civilnej ochrane. Údaje zo satelitu tiež môžu pomôcť poľnohospodárom počas vegetačného obdobia pri sledovaní zmien vegetácie a plodín. Pozitíva predstavujú aj informácie, ktoré môžu pomôcť predvídať katastrofy ako zosuvy pôdy, záplavy či zemetrasenia.

O vik

Odporúčame pozrieť

horucavy

Copernicus EÚ: Júl bol najteplejším mesiacom v histórii meraní

Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom v dejinách meraní na Zemi, potvrdila v utorok Služba monitorovania …

Consent choices