eHealth, mHealth. V Parlamente sa hovorilo o zdravotnej gramotnosti

foto:V súčasnosti existuje okolo stotisíc aplikácií umožňujúcich kontrolovať svoj zdravotný stav. 

V dnešnej dobre existujú mobilné aplikácie snáď na všetko. Nie je to mu inak ani v oblasti zdravia. Stiahnuť si môžete aplikácie, ktoré by vám mali pomôcť prestať fajčiť, piť viac vody alebo sa viac hýbať. Okrem toho sú na trhu i viaceré serióznejšie „appky“ pre pacientov s vážnymi zdravotnými ťažkosťami. O týchto vymoženostiach a o tom, či ich ľudia vedia správe využívať, sa hovorilo na stredajšom seminári, ktorý organizoval útvar EP pre zhodnotenie vedeckých a technologických možností (STOA).
Seminár otvoril predseda STOA Paul Rübig (EĽS, Rakúsko). Podľa jeho slov je „dôležité dať občanom možnosť rozhodovať o svojom zdraví.“ Spomenul pritom i to, že „je potrebné pracovať na legislatíve o ochrane súkromia.“
Podľa Roberta Bertolliniho zo zastúpenia SZO pri EÚ musíme na zlepšenie zdravotnej gramotnosti zjednodušiť zdravotnícke systémy. „I ľudia s dostatočnými vedomosťami môžu mať pri styku so zdravotníckymi systémami problémy,“ vysvetlil.

eHealth a mHealth
eHealth je koncept, vďaka ktorému sa môžu pacienti cez internet dostať k informáciám o svojom zdravotnom stave a lepšie komunikovať s lekármi a inými zdravotnými špecialistami.
Marc Lange z Európskej asociácie pre telematiku v zdravotníctve považuje systém eHealth za viac než len technológiu. „eHealth so sebou prináša zmeny v správaní pacientov a zmeny v zdravotníckych systémoch. Jeho hlavným cieľom je presunúť zdravotnú starostlivosť z nemocnice domov a dokonca i do vrecka [smartfónu],“ povedal.
mHealth je akási odnož eHealthu, kam zaraďujeme všetky mobilné aplikácie na sledovanie zdravotného stavu. Napríklad ľudia trpiaci zlyhaním obličiek môžu nosiť špeciálne zariadenie napojené na smartfón, vďaka ktorému môžu monitorovať svoj stav spoločne s ošetrujúcimi lekármi. Ide o dosť rýchlo sa vyvíjajúcu oblasť. Podľa Európskej komisie v súčasnosti existuje okolo stotisíc takýchto aplikácií.
Seminár uzavrela rakúska sociálna demokratka Karin Kadenbach, ktorá podčiarkla dôležitosť zvyšovania zdravotnej gramotnosti. Ukázalo sa totiž, že „nízka gramotnosť má priamy dopad na chronické ochorenia, produktivitu, úmrtnosť ako i celkové zdravotné náklady.“

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

O ram

Odporúčame pozrieť

drucker

Minister zdravotníctva Drucker: eHealth tu mal byť už dávno

Projekt eHealth sa začal ešte v roku 2009, postupne sa ale menil až dosiahol niekoľkoročné …

Consent choices