Začíname už o rok! Slovensko preberie predsedníctvo EÚ, Lajčák sa teší

Našu krajinu čaká obrovská úloha. Presne o rok sa po prvýkrát v histórii ujmeme predsedníctva Rady EÚ. Predsednícke trio budeme tvoriť spoločne s Holandskom a Maltou. Slovensko sa už pustilo do intenzívnych príprav.

 „Naše historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ znamená bezprecedentnú výzvu nielen pre moje ministerstvo a vládu, ale aj pre celú krajinu“ … „prípravy na predsedníctvo napredujú v súlade s naším harmonogramom,“ hovorí podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Vláda na svojom rokovaní schválila dokument, ktorý hovorí o obsahovom príspevku do predsedníctva a vytvorila tiež funkciu splnomocnenca vlády pre predsedníctvo. Prevezme ju náš stály predstaviteľ pri EÚ Ivan Korčok.

Veľké prípravy

Podľa slov Lajčáka už vláda schválila 17 materiálov súvisiacich s predsedníctvom, vybrala logo a dizajn predsedníckych kravát a šatiek, otvorila reprezentatívnejšiu budovu stáleho zastúpenia Slovenska v Bruseli, realizuje verejné obstarávania a rokuje so sponzormi.

Dôležité je aj personálne zabezpečenie, preto vláda navyšuje počet diplomatov, prebiehajú školenia ministerských úradníkov a pracovníkov štátnej správy a tiež odborné vzdelávacie stáže v Bruseli. Dokopy ide o viac ako 840 zamestnancov.

Program – digitalizácia a startupy

Azda najväčšou otázkou je, aké témy nastolíme počas nášho predsedníctva. Náš program bude výrazne kratší, ako majú iné triá. „Vstupujeme do intenzívnej fázy prípravy obsahu nášho slovenského predsedníctva. S partnermi sme sa zhodli na tom, že našimi prioritami bude jednotný digitálny trh a v jeho rámci aj podpora startupov. To znamená, že chceme búrať bariéry v elektronickom obchode, čo bude výhodné pre spotrebiteľov aj pre firmy.“

Medzi ďalšie témy bude patriť podpora rastu zamestnanosti, energetická únia a bezpečnosť, východné partnerstvo alebo západný Balkán. „Samotný program bude na politickej úrovni schválený tesne pred predsedníctvom“, dodáva splnomocnenec Ivan Korčok.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Budeme šetrní

Čo sa týka rozpočtu, plánujeme byť najúspornejším predsedníctvom v rámci krajín V4. Vláda počíta s tým, že súhrnné výdavky nepresiahnu 70 miliónov eur, pričom vynaložené finančné prostriedky budú smerovať na našich zamestnancov a expertov, na prezentáciu slovenskej kultúry a regiónov či podporu aktivít našich škôl a mimovládnych organizácií.

Počas predsedníctva sa v Bratislave, Bruseli a Štrasburgu uskutoční približne 200 podujatí. Pôjde najmä o kultúrno-prezentačné projekty, výstavy, vystúpenia umelcov, filmové premietania či interaktívne programy pre školy.

„Predsedníctvo je pre celé Slovensko ohromnou príležitosťou a podľa toho, ako sa jej chopíme, nás budú posudzovať naši partneri, európske inštitúcie aj jednotlivé členské krajiny. Je pre nás veľmi dôležité, aby bolo predsedníctvo dobre pripravené. Chceme, aby bolo našim spoločným vlastníctvom a úspechom,“ uzatvára Lajčák.

O tib

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices