Gréci sa boja chudoby a neistoty, v uliciach sa objavujú žobráci

ATÉNY/PARÍŽ/MADRID – Ak Gréci v referende schvália reformy, ktorými veritelia podmieňujú vyplatenie pomoci, je eurozóna okamžite pripravená obnoviť rokovania s Aténami. Uviedol to vo štvrtok francúzsky minister financií Michel Sapin.

Sapin dodal, že Paríž chce udržať Grécko v eurozóne. Negatívny výsledok nedeľňajšieho referenda by ale mohol viesť k odchodu krajiny z menovej únie.

Cieľ: dohoda

Francúzsko podľa ministra viedlo diplomatické úsilie s cieľom dohodnúť sa s Gréckom ešte pred referendom, aktivity ale ukončilo po stredajšom vystúpení gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý vyzval obyvateľov na odmietnutie referenda.

„Nemôžete sa dohodnúť s niekým, kto vám hovorí ´nie´,“ povedal Sapin pre televíznu stanicu iTELE. Dodal, že po Tsiprasovom prejave sa na tomto postoji zhodli všetci účastníci telekonferencie ministrov financií štátov eurozóny.

Dvere sú otvorené

Španielsky minister financií Luis de Guindos vo štvrtok uviedol, že eurozóna je pripravená rokovať s Gréckom aj v prípade negatívneho výsledku referenda.

„Všetky dvere sú otvorené. Ak budú hlasovať za, tak ich vláda uviedla, že budú pokračovať v rokovaniach…, ale ak budú hlasovať proti, budeme naďalej otvorení rozhovorom,“ povedal de Guindos.

Rozhodujúci pondelok

Cieľom gréckej vlády je uzavrieť dohodu s veriteľmi v pondelok, deň po referende v Grécku o návrhoch veriteľov. Uviedol to v stredu grécky minister financií Janis Varoufakis s tým, že nezáleží na výsledku referenda.

Varoufakis vyhlásil, že Grécko je pripravené prijať „prísne“ podmienky nového balíka pomoci výmenou za garancie udržateľnosti gréckeho dlhu.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Dodal tiež, že v momente, keď sa podarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi, Európska centrálna banka môže zvýšiť limit prostriedkov, ktoré posiela do gréckych bánk a to bude znamenať „obnovenie likvidity“.

„Situácia bánk v Grécku sa vráti do normálu v momente, keď sa podarí dosiahnuť dohodu,“ povedal Varoufakis. Grécke banky sú od pondelka zatvorené a v krajine sú v platnosti kontroly kapitálu.

Strach domácich

Domáci nevedia, čo bude. Obávajú sa, že negatívne informácie odradia turistov, od ktorých je krajina závislá.

„Mám tu o 90 percent menej ľudí. Ešte pred pár dňami som mal plno,“ hovorí Janis, majiteľ reštaurácie.

Začali žobrať

Obyvatelia sú pobúrení. „Bojíme sa. Hovorím ako obchodník i ako obyčajný človek. Máme zavedené kapitálové kontroly, nemôžeme používať kreditky,“ hovorí Simon, majiteľ obchodu so suvenírmi.

Niektorí Gréci sú ešte optimistickí, iní sa snažia dostať k svojim peniazom a sú i takí, ktorí začali žobrať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices