Tunisan zodpovedný za utopenie 366 migrantov dostal 18 rokov

AGRIGENTO – Osemnásť rokov za mrežami a pokutu desať miliónov eur dostal tuniský prevádzač, ktorého súd uznal vinným z tragédie plavidla s utečencami z októbra 2013. Zomrelo vtedy 366 ľudí.

Tridsaťšesťročný Tunisan Chálid bin Salám čelil žalobe, že 3. októbra 2013 nechtiac prispel k nehode lode a mnohonásobnému úmrtiu pasažierov, ktorým predchádzal ním spôsobený požiar na palube.

Na 20 metrov dlhom plavidle, ktoré v osudný deň vyplávalo z Líbye, sa tiesnilo takmer 500 utečencov hlavne zo Somálska a Eritrey. Do lode začala prenikať voda a keď sa posádka pokúšala upozorniť na hroziacu katastrofu v nočných hodinách plameňmi, bola katastrofa hotová.

Cestujúci sa utopili

Plavidlo sa potopilo asi 500 metrov od pobrežia Lampedusy. Väčšina cestujúcich sa utopila.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Sudca sa nestotožnil s návrhom prokuratúry, podľa ktorého išlo o zámerné usmrtenie, a zmiernil charakteristiku trestného činu na usmrtenie v dôsledku prevádzačstva a zámerné spôsobenie lodného nešťastia.

V zrýchlenom súdnom konaní to tak namiesto 26 rokov väzenia znamenalo pre obžalovaného nepodmienečný trest o osem rokov kratší.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices