Európa rieši grécke nie v referende, v utorok bude mimoriadny summit

ATÉNY/BRUSEL – Gréci v nedeľňajšom referende jasnou väčšinou odmietli podmienky medzinárodných veriteľov na poskytnutie ďalšej pomoci. Eurozónu a Atény teraz čaká vyjednávanie o novej dohode a o ďalšej budúcnosti krajiny v eurozóne.

Predseda Európskej rady Donald Tusk sa chystá o situácii hovoriť so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, šéfom Európskej centrálnej banky Mariom Draghom a vedúcim ministrov financií krajín eurozóny, Holanďanom Jeroenom Dijsselbloemom.

Na utorok večer zvolal Tusk mimoriadny summit krajín eurozóny, ktorému bude predchádzať prípravné rokovanie ministrov financií krajín platiacich eurom.

Merkel a Hollande

Večer sa nemecká kancelárka Angela Merkel plánuje v Paríži stretnúť s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.

Medzitým sa grécka vláda na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom a ministrom financií Janisom Varufakisom pripravuje na nové vyjednávanie s veriteľmi, od ktorých chce súhlas s odpisom časti dlhu.

V Grécku by v pondelok mali skončiť týždňové bankové prázdniny, ktoré boli Atény pre nedostatok hotovosti nútené vyhlásiť. Zatiaľ ale nie je jasné, či banky v utorok nakoniec otvoria a či v krajine skončia kapitálové obmedzenia na výbery. Zatiaľ čo grécka vláda sľubuje finančné ústavy otvoriť, niektorí analytici to považujú bez prístupu bánk k hotovosti za nemožné.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices