Operácia “referendum” sa podarila, pacient zomrel

Európska únia by sa mala vrátiť k pôvodným bezpečnostným a ekonomickým cieľom. Urýchlená politická integrácia z dielne eurotrtkov je pridrahý nezmysel.

Vysoká účasť mladých, ktorí jasne odmietli myšlienku zodpoveného prístupu k záväzkom je pre Európsku úniu (EÚ) pozitívny zádrheľ. Mokrý sen samozvanej politickej kasty o rýchlom vzniku Spojených štátov európskych sa pokazil.

EÚ vznikla za účelom bezpečnosti prostredníctvom ekonomickej integrácie. Európska komisia, bez akéhokoľvek mandátu verejnosti, začala tlačiť integráciu politickú. Zdravý rozum hovorí, že národy, ktoré sú rozdielne v kultúre, rebríčku hodnôt, či názoroch na iné krajiny, nemožno peniazmi spojiť v jeden štát. Stačí sa opýtať trebárs nemeckej mládeže na záujem o spoločnú krajinu s grékmi…

Ignorovanie rozvoja ekonomiky dobehlo bruselských aparatčikov na plnej čiare, a nás s nimi. Zároveň sa na EÚ valí ekonomická konkurencia Ázie. Je načase vrátiť sa k pôvodným bezpečnostným a ekonomickým cieľom EÚ. Je načase znížiť rozpočet byrokracie EÚ, obmedziť politický diktát a presunúť viac právomocí európskej komisie na európsky parlament – jediný orgán EÚ volený priamo občanmi.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Mimochodom, zrátali si už tí eurotrtkovia, koľko miliónov môžno vyčleniť na likvidáciu gréckeho dlhu zrušením nezmyselnej a nákladnej pobočky európskeho parlamentu v Štrasburgu, či zdanením gréckych billiónov vo švajčiarskych bankách? Oni totiž až takí chudáci, na akých sa hrajú, nie sú. V prípade nešťastia vždy pomôžeme. No riešenie gréckych dlhov na úkor životnej úrovne na Slovensku považujem za neprijateľné.

PS: Grécko bolo katalyzátorom pádu našej predchádzajúcej vlády. Získali sme tvrdú, no veľmi dôležitú skúsenosť – “hlavou múr neprerazíš” platí univerzálne. V parlamente potrebujeme hlavy schopné múry preliezať. Voľte s rozvahou.

Komentár pripravil Richard Marko.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices