Veľké porovnanie priemerného Slováka a Gréka, zarábame výrazne menej

BRATISLAVA, ATÉNY – Pracujeme menej ako Gréci. Ale nám sa relatívne darí a oni sú na pokraji bankrotu. Priemerné platy boli v Grécku natoľko premrštené, že výsledkom sa stala zadĺženosť a nezamestnanosť.
Tvrdenie o tom, že Gréci by mali byť leniví je podľa odborníkov krátkozraké. A rozhodne to vraj nie je pravda. „Grécko v prvom rade doplatilo na extrémne prebujnený a neefektívny štát, ktorý sa tam vytvoril za posledných 20 – 30 rokov,“vysvetľuje analytik INESS Martin Vlachynský.
Ak by sme si mali porovnať bežného Gréka a Slováka vyzeralo by to asi takto:
Otázkou však zostáva prečo sa ocitli v súčasnej situácii. Odborníci hovoria, že Grékom začali politici po vstupe do eurozóny sľubovať a aj spĺňať oveľa viac, ako si mohli dovoliť. Platí to napríklad pre platy.

„Keď porovnávane rast platov napríklad v Grécku oproti rastu platov v Nemecku, tak kým v Nemecku prakticky platy za posledných 15 rokov stagnovali, v Grécku pred krízou za pár rokov narástli o 30 – 40 percent bez toho, aby to bolo odôvodnené nejakým výrazným produktivity ich pracovníkov,“ upozorňuje Martin Vlachynský.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko má problém hlavne kvôli veľkému a neefektívnemu plytvaniu. Pred olympijskými hrami v roku 2004 Gréci postavili štadióny za milióny eur. Rok po skončení hier už boli prázdne, čo je podľa analytikov veľmi neefektívne.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices