beňová
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2016 - source:EP.

Flašíková Beňová: Označovanie pomáha k eliminácii potravinárskych „šmejdov“

Sprísnenie označovania potravinárskych výrobkov, najmä mäsa, prináša pozitívny efekt pre domáci potravinársky trh. Ide o dobrý príklad európskej regulácie, ktorá správnym spôsobom reagovala na požiadavky a potrebu zlepšenia informovania a ochrany spotrebiteľa v Európskej únii (EÚ) a v jej členských štátoch.

Povinné údaje o pôvode mäsa, čiže o tom kde bolo zviera chované či zabité pomáhajú k postupnému prehlbovaniu dôvery medzi slovenským výrobcom a spotrebiteľom. „Časom by sprísnenie označovania malo prispieť najmä k eliminácii špekulantov a ich nekvalitných výrobkov, doslovne potravinárskych „šmejdov,“ ktoré sa bohužiaľ čas od času objavia a kazia renomé domácich producentov,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Prehlbovaniu takejto dôvery by mal podľa nej prostredníctvom primeraných podporných mechanizmov v ešte výraznejšej miere prispievať aj štát.

Pozitívne skúsenosti dokazujú, že treba jednoznačne naďalej trvať na zavedení povinného označovania nielen pre čerstvé, ale aj spracované mäso čiže také, ktoré sa nachádza v už hotových jedlách, ku ktorému pred časom vyzval Európsky parlament. „Spotrebiteľovi takéto presné a jednoznačné informácie pomôžu pri výbere a sťažia tak jeho zavádzanie,“ upozornila europoslankyňa. Dodala, že doteraz sa zároveň žiadnym spôsobom nepotvrdzujú úvahy týkajúce sa neúmerného zvyšovania cien potravín v dôsledku zmien v označovaní na obaloch. „Naopak sa ukazuje, že ide naozaj len o zbytočné strašenie, ktorým sa niektorí snažia zakryť svoju nedostatočnú schopnosť konkurovať kvalitou,“ uzavrela poslankyňa.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

O ram

Odporúčame pozrieť

potraviny

Potravinári k Potravinovému semaforu: Čaká nás harmonizované európske označovanie, netreba predbiehať národnou schémou

Európska komisia tento rok v rámci stratégie Z farmy na stôl oznámila, že do  dvoch rokov predloží …

Consent choices