Nadišiel čas európskej armády? V skutočnosti už existuje

V roku 2009 po Lisabonskej zmluve vznikla Spoločná bezpečnostná a obranná politika, skrátene SBOP. Zmluva vytvorila zastrešujúcu organizáciu – Európsku službu pre vonkajšiu činnosť. Tá má aj armádnu zložku.

Cieľom všetkých zložiek a akčných skupín je čo najlepšie a najefektívnejšie využívanie zdrojov členských štátov z pohľadov členských štátov a EÚ podľa toho, ako štáty prispievajú. EUFOR je spoločné označenie pre vojenské operácie EÚ. Doteraz vzniklo 15 vojenských mierových i civilných misií, tvoria ich vojaci z rôznych štátov EÚ.

Rovnaký počet pripravovaných misií by malo smerovať na Ukrajinu, do Mali, na palestínske územia. SOBP umožňuje financovanie len civilných misií. Vojenské či obranné misie musia financovať členské štáty. Ich príspevky do rozpočtu obrany predstavujú 190 mld. eur.

Problematické pri 28 štátoch je však to, že členské štáty si chcú zachovať v oblasti obrany suverenitu. Dochádza tak k zdvojovaniu zariadení , zdrojov a personálu. Parlament a najmä jeho Výbor pre bezpečnosť a obranu požaduje viac dohľadu nad SOBP a žiada spoločný trh s obrannými zariadeniami. Federalisti už desaťročia diskutujú o vytvorení európskej armády. Podľa nich je to teraz reálnejšie a potrebnejšie viac ako kedykoľvek pred tým. EÚ však v skutočnosti armádu má.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

„Keď sa pozriete na vojenské zoskupenia, z vojenského hľadiska sú pripravené. Ide o rýchlu reakciu na krízu, na neočakávané situácie. Musia nastať také podmienky, lebo presne na to bojové zoskupenia vznikli. Členské štáty nemusia byť rovnako citlivo nastavené, nemusia krízu považovať za rovnako významnú. Na druhej strane je to otázka finančných prostriedkov,“ hovorí plukovník Colonel Vincent Sassel, ktorý vo vojenskej zložke EÚ pôsobí.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

O bed

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci: Téma vlastnej európskej armády je aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým

Mnohí europoslanci tvrdia, že EÚ sa už nemôže spoliehať výlučne na NATO a USA, ale …

Consent choices