Zahájenie plenárneho zasadnutia: Spomienka na Srebrenicu

Európsky parlament si v pondelok minútou ticha pripomenul brutálny masaker 8.000 mužov a chlapcov v bosnianskom meste Srebrenica, ku ktorému došlo pred dvadsiatimi rokmi.

„Tento akt genocídy bol jedným z najhorších vojnových zločinov v Európe od konca druhej svetovej vojny. Nikdy k nemu nemalo dôjsť a naša spoločná neschopnosť zabrániť mu nás všetkých zahanbuje,“ uviedol na úvod plenárneho zasadnutia predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý zároveň vzdal hold obetiam masakru a v mene Parlamentu vyjadril hlbokú sústrasť rodinám obetí.

„Nikdy nesmieme na Srebrenicu zabudnúť, nakoľko k zmiereniu môže dôjsť až po uznaní utrpenia a bolesti,“ vyhlásil Martin Schulz. „Otrávená rétorika a populistické podnecovanie k etnickým čistkám pripravili pôdu na prekresľovanie hraníc, ktoré popieralo multietnické korene a náboženskú rôznorodosť Balkánu,“ uviedol predseda Európskeho parlamentu.

„Všetci musíme dbať o to, aby nedochádzalo k oživovaniu starých démonov a opätovnému podnecovaniu týchto svárov,“ varoval predseda Schulz. „Dvere Európy sú otvorené pre tých, ktorí sa vyberú na cestu demokracie a právneho štátu, spoločne si uvedomujúc, že zmierenie je pre bezpečnosť a spoluprácu na západnom Balkáne životne dôležité,“ dodal.

Európsky parlament bude na pietnom akte v Srebrenici dňa 11. júla zastupovať jeho podpredsedníčka Ulrike Lunacek (Zelení/EFA, AT).

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Parlament bude o masakre v Srebrenici diskutovať vo štvrtok o 8h30. Napoludnie v ten istý deň prijme v tejto súvislosti uznesenie.

Zmeny programu plenárneho zasadnutia

Utorok

Vyhlásenia Rady a Komisie k záverom Európskej rady z 25. – 26. júna a rozprava o súčasnej situácii v Grécku boli presunuté na stredu dopoludnia.

Streda

Vyhlásenie Komisie a rozprava k jej pracovnému programu na rok 2016 boli presunuté na utorok popoludní.

Štvrtok

Do programu bola zaradená rozprava a hlasovanie o uznesení v súvislosti s 20. výročím masakru v Srebrenici.

Rozprava a hlasovanie k uzneseniu o ľudských právach a technológiách v tretích krajinách boli presunuté na septembrové plenárne zasadnutie.

Odchádzajúci poslanci

Jörg Leichtfried (S&D, AT), rezignoval k 24. júnu

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices