Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec za SDKÚ-DS. PHOTO: redakcia/IŠ.

Ivan Štefanec: Na Sacharovovu cenu sme nominovali Naďu Savčenkovú

Skupina poslancov Európskeho parlamentu nominovala na tohtoročnú Cenu Andreja Sacharova ukrajinskú poslankyňu a pilotku Naďu Savčenkovú. Jedným z iniciátorov je aj slovenský europoslanec  Ivan Štefanec (Európska ľudová strana)

„Naďa Savčenková je symbolom individuálnej aj kolektívnej odvahy. Ako ukrajinská občianka, ktorú už rok nezákonne zadržiavajú na území Ruskej federácie statočne čelí väzeniu aj nátlaku samozvaných vyšetrovateľov. Ako politička a pilotka je stelesnením boja ukrajinského národa o právo určiť si slobodne smer, ktorým sa chce uberať. Sacharovova cena si vo svete udržiava vysoký kredit aj pre to, že vždy reaguje na aktuálne dianie. Napriek protestom diktátorských režimov a vyhrážkam teroristických organizácií putuje do rúk ľudí, ktorí si ju svojimi postojmi a činmi zaslúžia,“ vysvetľuje Ivan Štefanec.

Európsky parlament má podľa neho povinnosť aj takýmto spôsobom vyjadriť solidaritu s Ukrajinu a ukázať Putinovmu režimu, že Európska únia bude vždy podporovať ľudí, ktorí vo svojich krajinách bojujú za slobodu, demokraciu a nezávislosť.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Naďa Savčenková je ukrajinská pilotka, poslankyňa Verchovnej rady Ukrajiny a členka parlamentného zhromaždenia rady Európy. V júni 2014 ju z územia Ukrajiny uniesli separatisti a odvtedy je nezákonne zadržiavaná v Ruskej federácii.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices