Bernd Lange
Nemecký sociálny demokrat Bernd Lange je spravodajcom uznesenia, ktoré obsahuje odporúčania k rokovaniam o TTIP. PHOTO: © European Union 2015 - EP.

Rokovania o TTIP musia byť transparentné, tvrdí Bernd Lange

Európsky parlament momentálne finalizuje svoje odporúčania k rokovaniam o obchodnej a investičnej dohode TTIP. Nový prepracovaný dokument bude predmetom utorkovej debaty a deň nato bude predložený na plenárne hlasovanie. To bolo v júni odložené kvôli vysokému počtu pozmeňujúcich návrhov. Teraz to však vyzerá, že by bolo možné dosiahnuť kompromis. O tom, čo je nové, sme sa porozprávali so spravodajcom a šéfom výboru pre medzinárodný obchod Berndom Lange (S&D, Nemecko).

Niektorí ľudia majú z TTIP stále strach. Môžete nám prezradiť, ako sa teraz chystáte garantovať, aby boli obavy občanov brané do úvahy?

Obáv je tu veľa o to aj kvôli tomu, že TTIP je nový druh dohody. Práve preto musíme byť transparentní. V našom uznesení jasne požadujeme, aby súčasťou dohody TTIP neboli osobitné európske hodnoty a tradície ako napríklad kultúrna rozmanitosť, verejné služby alebo ochrana údajov. Postarali sme sa o to, aby európske politické orgány i naďalej mohli prijímať právne predpisy týkajúce sa európskych otázok a bez toho, aby boli pritom ovplyvnené akoukoľvek obchodnou dohodou.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Zmenilo sa niečo ohľadne systému ISDS, ktorý by mal slúžiť na urovnávanie eventuálnych sporov medzi investormi a štátmi?

Máme tu nové objasnenie. Už minule bolo jasné, že systém ISDS je mŕtvy, že súkromná arbitráž patrí do minulosti a že Parlament ju už viac nevníma ako súčasť obchodných dohôd. No minulý mesiac to nebolo dostatočne zreteľne sformulované. Teraz je jasné, že namiesto ISDS, teda súkromnej arbitráže, potrebujeme verejný súd. Potrebujeme verejne vymenovaných sudcov, jasný európsky mechanizmus a verejný kódex pre tento súd. Čiže úplne nový systém

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices