Slovensko prijme za dva roky tisíc migrantov, povedal Kaliňák

BRATISLAVA – Slovensko počas dvoch rokov pomôže viac než tisícke migrantov. Vyplýva to z prehlásenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka o príspevku krajiny k zvládaniu migračnej krízy, ktorej čelí Európska únia. Spomínaný počet by sa mohol ešte zvýšiť, slovenské úrady rokujú s cirkvami a nevládnymi organizáciami o ich zapojení sa do programu pomáhajúcemu utečencom.

Slovensko rovnako ako ďalšie krajiny visegrádskej štvorky kritizovalo návrh Európskej komisie na povinné prerozdeľovanie utečencov, ktorý štátnici členských krajín EÚ nakoniec neschválili.

Bratislava zároveň presadzovala pomoc na dobrovoľnom princípe. Podľa komisie Slovensko malo prevziať 785 utečencov z Grécka a Talianska a tiež ďalších 319 osôb s nárokom na medzinárodnú ochranu.

Humanitárna pomoc

Najväčšiu časť slovenského príspevku k riešeniu migračnej krízy v EÚ bude tvoriť program presídľovania utečencov, ktorí sa na Slovensku pripravujú na život v cieľovej krajine, napríklad v Spojených štátoch. Zatiaľ čo v súčasnosti ide o 300 osôb ročne, najnovšie Slovensko počíta s navýšením kapacity projektu na 500 ľudí, pôjde najmä o rodiny s deťmi. „Pomoc tým najpostihnutejším z miesta krízy býva asi najúčinnejšia a najlepšia humanitárna pomoc,“ povedal Kaliňák novinárom.

Slovensko sa tiež chystá pomôcť sýrskym rodinám. „Budeme podporovať aktivity charitatívnych organizácií, ktoré súvisia s preberaním sýrskych kresťanov, a to či už z Talianska, Grécka alebo priamo zo Sýrie,“ uviedol slovenský minister. Podľa jeho skoršieho vyjadrenia by v rámci týchto opatrení mohlo Slovensko pomôcť asi stovke ľudí, ktorí by na Slovensku možno tiež získali azyl.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Protesty

Počet utečencov, o ktorých sa Slovensko postará, sa nakoniec možno zvýši. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák uviedol, že jeho úrad rokuje o pomoci migrantom s cirkvami a nevládnymi organizáciami. „Môžem sa podieľať priamo tým, že by vytvorili kapacitu na prijatie ľudí vo svojich zariadeniach,“ povedal Lajčák.

Od cirkvi šéf slovenskej diplomacie očakáva komunikáciu s občanmi o pomoci migrantom. Proti prílivu utečencov do Európy v júni protestovalo v Bratislave niekoľko tisíc ľudí, ďalší podobný protest je naplánovaný na budúci víkend.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices