Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová. PHOTO: SaS.

Lucia Nicholsonová: Cudzinec mi deti neuniesol

Slovo xenofóbna v súvislosti s kampaňou Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže je príliš silné. Viete, o ktorej kampani je reč? O tej, v ktorej nám zvučné mená známych hercov hovoria o tom, aké je nebezpečné vziať si cudzinca. Môže nám totiž napríklad uniesť dieťa. Xenofóbna je silné slovo, skôr nezmyselná. Veľa vyhodených peňazí.

Je zle načasovaná. Teraz, keď na Slovensku zúri debata o utečencoch, o démonoch islámu, iných kultúr, mravov a zvykov, táto kampaň len celkom zbytočne prilieva olej do ohňa. Centrum by ju malo stiahnuť, minimálne dovtedy, kým napätie z utečencov neodznie.

Kampaň je mylná v inom. Upozorňuje na manželstvá s cudzincami, ktoré sa môžu skončiť drámou – únosom spoločného dieťaťa. Lebo veď iný kraj, iný mrav – je také celkom bežné, že cudzinci unášajú deti, že?

Nuž, jeden z najviac medializovaných únosov detí je prípad slovenského manželského páru- Gajdárovcov. Andrej Gajdár uniesol v roku 2011 svoje dve deti a úspešne sa skrýval takmer päť rokov.   

Sama som bola vydatá 12 rokov za cudzinca, mám s ním dve deti, ktoré neuniesol ani počas rozvodu, ani po ňom. Dokonca sa kvôli nim obetoval a zostal žiť na Slovensku.

A je to Brit, ktorý vyrastal od detstva v Kanade. Mrav akého kraja je teda preňho typický – ten britský, v ktorom britská Social Service údajne odoberá aj za maličkosti deti? Alebo ten benevolentnejší – kanadský? Celkom úprimne sa priznám, že ak by som mala pred svadbou, asi by ma ten šot vystrašil natoľko, že by som mala vážne pochybnosti nad manželstvom s Nicholsonom. Nehovoriac o ženách, ktoré si chcú zobrať nejakého Arafata alebo Ahmeda. Čo tam po tom, že sú kresťania, ktorí sa narodili v Británii a študovali na tých najlepších univerzitách…

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

A ešte jedna poznámka. Mám taký pocit, že ten šot je určený úplne najviac mladým vydajachtivým slovenským au-pair, ktoré sú už dávno za hranicami. Aby ten šot padol na úrodnú pôdu a strašil tam, kde má, mali by ho vysielať zahraničné rádiá. Vysielajú?

Komentár pre spravodajská portál EuropskeNoviny.sk pripravila Lucia Nicholsonová /SaS/.

O red

Odporúčame pozrieť

nicholsonova

Lucia Nicholsonová: Ak sa bezdomovcom poskytne sociálne bývanie, bude to efektívnejšie a lacnejšie riešenie

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU. Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices