Neven Mimica. PHOTO: © European Union 2015

Európske milióny majú v strednej Afrike pomôcť regionálnej integrácii

Neven Mimica, komisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj, podpísal program, ktorý obsahuje finančný balík z Európskeho rozvojového fondu vo výške 350 miliónov eur pre strednú Afriku.

Program bol schválený za prítomnosti ministrov a zástupcov stredoafrického regiónu, generálneho tajomníka Európskeho hospodárskeho spoločenstva štátov strednej Afriky (ECCAS) a za prítomnosti predsedu Komisie pre hospodárske a menové spoločenstvo strednej Afriky (CEMAC).

Realizácia základných bodov programu bude kontrolovaná riadiacim výborom. Tieto body pokrývajú tri oblasti, medzi ktoré sa financie rozdelia. Prvou oblasťou je politická integrácia a spolupráca pri zabezpečovaní mieru a bezpečnosti v tejto oblasti. Do prvej oblasti sa investuje 43 miliónov eur. Druhou oblasťou je hospodárska integrácia a obchod, do ktorej sa investuje až 211 miliónov eur, z ktorých 135 miliónov eur prejde cez trustový fond pre infraštruktúru.

Zvyšných 96 miliónov eur sa rozdelí na 88 miliónov eur, ktorých poputuje na udržateľný rozvoj prírodných zdrojov a biodiverzity a 8 miliónov eur  bude vyčlenených na podporu technickej spolupráce a pre regionálnych úradníkov.

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Komisár Mimica povedal: Regionálna integrácia je uskutočniteľná iba v prípade, že impulz pochádza z regiónu samotného. Je to spôsob, ako dosiahnuť politické ciele dohody z Cotonu stavaním na výsledkoch, ktoré už dosiahlo Európske hospodárske spoločenstvo štátov strednej Afriky a Stredoafrické hospodárske a menové spoločenstvo, a to v ekonomickej a menovej integrácii, v bezpečnosti a infraštruktúre, v ochrane životného prostredia a prírodných zdrojov.“

O vik

Odporúčame pozrieť

ocean

Oceány sú pod veľkým tlakom a zmena klímy celú situáciu ešte zhoršuje

Na tohtoročnej konferencii Náš oceán, ktorá sa koná 23. – 24. októbra 2019 v nórskom Osle, …

Consent choices