predstavitelia EÚ
Zástupcovia najvýznamnejších európskych inštitúcií sa stretli na spoločnom rokovaní o zlepšení právnej regulácie.PHOTO: europarl.eu.

Spoluprácu medzi európskymi inštitúciami zrejme čaká zlepšenie

V Európskom parlamente odštartovali rokovania o návrhoch na revíziu medziinštitucionálnej dohody  lepšej právnej regulácie. Rokovaní sa zúčastnili predseda Európskeho Parlamentu Martin Schulz, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, lotyšská premiérka Laimdota Straujuma, zastupujúca aktuálne predsedníctvo Rady a Luxemburský premiér Xaviera Bettela.

V nadväznosti na rokovania, predseda Schulz uviedol: „Rokovania o medziinštitucionálnej dohode lepšej právnej regulácie, môžu mať ďalekosiahly dopad na spôsob, akým budú inštitúcie EÚ fungovať a spolupracovať.“

Ústrednou témou rokovaní by mohli byť posúdenia vplyvu takejto dohody. Parlament sa domnieva, že posúdenie vplyvu môže byť dôležitým nástrojom v dosahovaní vhodného rozhodnutia. Toto rokovanie je podľa Schulza príležitosťou k zvýšeniu kvality legislatívnej práce v otázkach spoločných priorít. „Je to príležitosť, ktorú nesmieme premárniť, „uviedol.

Dôležitým cieľom je znížiť zbytočnú administratívnu záťaž, najmä pre malé a stredné podniky. Pre Európsky parlament, je však dôležité, nerobiť kompromisy, ktoré by mali za následok znižovanie štandardov. Lepšia právna regulácia by nemala znamenať dereguláciu, a nemala by viesť k oslabeniu sociálnych noriem, životného prostredia, bezpečnosti alebo zdravia.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Európska komisia prijala agendu lepšej regulácie 19. mája. Tá zahŕňalo okrem iného aj návrh na revíziu súčasnej medziinštitucionálnej dohody medzi Európskym parlamentom, Komisiou a Radou, ktorá sa datuje od roku 2003, pred prijatím Lisabonskej zmluvy.

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices