Spory okolo dohody TTIP sa pomaly utriasajú

Počiatočné spory v Európskom Parlamente, ktoré mali za následok stiahnutie júnových rokovaní ohľadom Transatlantického obchodného a investičného partnerstva známeho ako TTIP sa pomaly urovnávajú. Platí to aj o spornej klauzule ISDS, ktorá by umožnila zahraničným investorom žalovať štát, ak by boli ohrozené ich záujmy. Súčasná situácia vyzerá tak, že sa Europoslancom podarilo nájsť spoločnú reč a prekonať rozdielne stanoviská ku kontroverznej dohode TTIP.

Victor Boştinatru, člen Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov prehlásil: „Náhrada klauzuly ISDS je veľmi dôležitá, ak sa totiž udeje, prospeje to USA aj Európe v stanovení nových pravidiel svetového obchodu,“. Pablo Zalba Bidegain, poslanec za Európsku ľudovú stranu je podľa svojich slov taktiež presvedčený, že čím skôr bude uznesenie schválené, tým lepšie.

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

TTIP má množstvo podporovateľov, ale i odporcov a názory na túto dohodu sa v mnohom líšia. Aj preto si zrejme vyžiada ešte mnoho rokovaní.  Ďalšie kolo rokovaní prebehne v júli v Bruseli.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O dom

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices