Poď na diskusiu o migrantoch! Hrozba alebo príležitosť? (Chmelár, Viskupič a Meššová)

Panuje názor, že nelegálna migrácia bude pre Európu jednou z najväčších výziev nasledujúcich rokov. Ak Únia túto výzvu nezvládne, presun desiatok tisíc ľudí zo severnej Afriky, neskôr možno z Ukrajiny či Ruska, spôsobí vzostup nacionalizmu, uzavretie hraníc a rozpad Európskej únie. Výsledkom môžu byť desaťročia konfliktov medzi európskymi štátmi, akých sú naše dejiny plné.

Milan Polešenský, generálny tajomník UEF Slovensko sa vyjadril pre EuropskeNoviny.sk: „Postoj k migrantom už teraz zostruje napäté vzťahy medzi členskými štátmi Únie. Maďarsko stavia na hraniciach so Srbskom plot, v Bratislave spojili migranti radikálov a neonacistov do takmer päťtisícového nenávistného pochodu, kvóty navrhnuté Európskou komisiou rozhádali členské štáty… Niektoré štáty rozprávajú o obmedzení voľného pohybu osôb.“

Organizuje migrantov ISIS a sú medzi nimi teroristi pripravení v Európe zabíjať? Alebo je migrácia len strašiak nacionalistov a neonacistov, ktorí sa snažia získať politické body? Ktoré vojny spôsobujú vlny migrácie a aké sú scenáre ďalšieho vývoja v konfliktných oblastiach? Ako fungujú gangy prevádzačov? Znížia migranti životnú úroveň v Európe a ohrozia naše pracovné miesta?

Tieto a ďalšie znepokojujúce otázky sa pokúsia zodpovedať hostia diskusie „Migranti – hrozba alebo príležitosť pre EÚ“, ktorá sa uskutoční 15.7. 2015 o 17:30 hod. v kaviarni Gorila.sk Urban Space na Námestí SNP 30 v Bratislave.

Hosťami budú Eduard Chmelár, rektor Akadémie médií a publicista, Jozef Viskupič, poslanec Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Barbora Meššová z Ligy za ľudské práva. V diskusii vystúpi Rohullah Naikzad, utečenec z vojnou zmietaného Afganistanu, ktorý je na Slovensku už viac ako rok v azylovom procese.

Diskusiu organizuje Únia európskych federalistov (www.federalisti.sk) a Mladí priatelia Európy (www.jefslovakia.eu). Otázky do diskusie môžete posielať mailom na info@federalisti.sk alebo na Facebook TU.

Vstup na diskusiu je voľný.

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices