Grécko v roku 2012 počas čiastočného bankrotu odpísalo 100miliárd eur

Grécko v roku 2012 počas čiastočného bankrotu odpísalo 100miliárd eur, teda asi tretinu svojho dlhu. Už vtedy malo zbankrotovať poriadne a nemalo dostať žiadnu novú pomoc. Grécki politici by museli voličom otvorene povedať, že dobre tak skoro nebude a to najtvrdšie ich ešte len čaká, a obyvatelia by nemuseli čakať do roku 2015. Zvolenie SYRIZA začiatkom roka 2015 bolo len katalyzátorom ekonomickej nevyhnutnosti, nie príčinou súčasných problémov. Prísne vzaté, Tsipras a spol. okrem rečí za pol roka nespravili absolútne nič (okrem zastavenia aj tak polomŕtvej privatizácie) – ani zle, ani dobre. Nemalo však Grécko zbankrotovať už v roku 2010?

Niektorí tvrdia, že nie. V roku 2010 sme nezachraňovali ani tak Grécko, ako celú eurozónu. Pokojný vývoj na súčasnom trhu okolo španielskych či portugalských dlhopisov (ktoré na grécku krízu reagovali len veľmi jemne) je vraj toho dôkazom.

Pravda sa nedá jednoznačne potvrdiť, ani vyvrátiť. Nemáme možnosť nahliadnuť do paralelného vesmíru, v ktorom Grécko zbankrotovalo v roku 2010. Pohľad na aktuálnu eurozónu však ukazuje veľmi tenkú škrupinku stability. Bez supernízkych úrokov, prišliapnutých pri zemi monetárnou topánkou ECB, by vo viacerých krajinách vybuchovali fiškálne bomby. Prejedanie budúcnosti dnešnými európskymi politikmi sa nepodarilo zastaviť, len zamiesť pod koberec. Zdanlivá stabilita Grécka z konca roka 2014 sa zosypala ako domček z kariet behom pár týždňov. Čo sa stane, ak Podemos získa dostatočnú podporu v jesenných španielskych voľbách? Ak vo Francúzsku budú mať nie prezidenta, ale (jednu konkrétnu) prezidentku? Nespravili sme tak náhodou kruh a neblížime sa s eurozónou opäť k roku 2010, len o pár stoviek miliárd bailoutov ľahší?

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Euro-hostinu treba zavrieť. Grécko si užilo pár rokov fantastickej eurobubliny

To ešte nie je rozhodnuté. Euro-hostinu treba zavrieť. Ak Grécko odpíše dlhy a zároveň dostane novú pomoc, kto a akým právom zastaví Španielov, Portugalcov, Írov, aby nechceli to isté? Ak dlhy neodpíše a dostane pomoc, znamená to len prihodenie pár miliárd bankoviek do blčiaceho kotla.

Grécko si užilo pár rokov fantastickej eurobubliny. Prišiel tvrdý návrat do reality, z ktorého sa nebude dať donekonečna vykupovať. Gréci to už vedia. Vie to aj zvyšok eurozóny?

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices