Gréci plnia požiadavky eurozóny. Parlament schválil prvé reformy

ATÉNY – Grécky parlament väčšinou hlasov schválil štrukturálne reformy, ktoré žiada eurozóna za prísľub nového medzinárodného záchranného programu pre zadĺženú krajinu Európskej únie. V hlasovaní svoj súhlas vyjadrila väčšina poslancov, reformy ale prešli len vďaka podpore opozície.

Napriek výzvam premiéra Alexisa Tsiprasa, prijatie noriem nepodporilo takmer štyridsať zástupcov vládnej ľavicovej strany SYRIZA.

Ministerský predseda pritom nabádal svoj poslanecký klub, aby reformy, ktoré majú priniesť dohodu s medzinárodnými veriteľmi o novej záchrannej pôžičke, schválil jednohlasne.

Tsipras kolegom zo strany najskôr pohrozil, že v opačnom prípade podá demisiu. Krátko pred hlasovaním ale svoje varovanie zmiernil vyjadrením, že nebude utekať pred zodpovednosťou.

Väčšina rozhodla

Pre prijatie reforiem hlasovalo 229 poslancov v 300 člennom parlamente, 64 bolo proti a šesť sa zdržalo hlasovania. Z vládneho tábora, ktorý tvorí 162 zákonodarcov, podporilo zmeny len 124.

Súhlas vyjadrili všetci 13 poslanci z menšej koaličnej formácie Nezávislí Gréci.  Vláde prišla na pomoc aj viac ako stovka poslancov troch proeurópskych opozičných strán. Tradične proti boli komunisti a neonacisti zo strany Zlatý úsvit.

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Proti dohode

Grécky minister životného prostredia a energetiky a vodca ľavého krídla strany SYRIZA Panajotis Lafazanis po hlasovaní oznámil, že dá svoju funkciu k dispozícii, ak ho na to vyzvú.

Lafazanis bol jedným z rebelov, ktorí sa postavili proti dohode alebo sa zdržali hlasovania. „Ak ma kedykoľvek vyzvú, dám svoju funkciu premiérovi k dispozícii,“vyhlásil.

Minister neverí, že Grécko čakajú predčasné parlamentné voľby. „Sme zákonodarcovia tejto vlády, celým srdcom ju podporujeme. Podporujeme účasť hnutia SYRIZA vo vláde a podporujeme premiéra. Nepodporujeme záchranný balík,“ zdôraznil Lafazanis stanovisko vnútrostraníckej opozície.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices