Prehľad týždňa: Migrácia, geneticky modifikované potraviny, záznamy o cestujúcich

Poslanci sa tento týždeň znova zaoberajú utečencami, ktorí do Európy prichádzajú cez Grécko a Taliansko. Reč je i o limitovaní škodlivín vypúšťaných do ovzdušia a geneticky modifikovaných potravinách. Diskutuje sa i o plánoch na zaznamenávanie a uschovávanie osobných údajov o cestujúcich v leteckej doprave.

Únii sa doteraz nepodarilo vyriešiť, čo s utečencami, ktorí k nám prichádzajú cez Stredozemné more. Výbor pre občianske slobody v utorok hlasoval o správe, ktorá hodnotí núdzový systém na premiestňovanie utečencov a žiadateľov o azyl. Očakáva sa, že poslanci budú znova nástojiť na tom, aby bolo presídlených viac týchto ľudí a aby bol tento systém povinný pre všetky členské štáty.

Výbor sa bude opätovne zaoberať i otázkou osobných záznamov cestujúcich v leteckej preprave (PNR). Jeho členovia v stredu hlasovali o zmenách týkajúcich sa toho, ktoré lety by mali podliehať výmene údajov a ako dlho by mali byť tieto údaje uschovávané.

Výbor pre životné prostredie sa v stredu zaoberal správou, ktorá zamieta návrh Komisie, podľa ktorého by sa mohli členské štáty samy rozhodnúť, či na svojom území povolia alebo zakážu geneticky modifikované potraviny a krmivo. V predošlej debate už poslanci upozornili na to, že tento návrh môže mať nepriaznivé dôsledky na fungovanie spoločného trhu a konkurencieschopnosť európskych farmárov.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Členovia výboru v stredu hlasovali o prísnejších a povinných limitoch na vypúšťanie látok znečisťujúcich ovzdušie. Komisia odhaduje, že tieto nové stropy by mohli pomôcť znížiť cenu znečistenia o 40 miliárd eur.

Tento týždeň do Parlamentu zavítajú viacerí luxemburskí ministri, ktorí výborom predstavia priority luxemburského predsedníctva vo viacerých oblastiach. Krajina prebrala šesťmesačné európskej predsedníctvo prvého júla.

V stredu uplynul presne rok odvtedy, čo Parlament zvolil Jeana-Clauda Junckera za predsedu Európskej komisie.

O ram

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices