štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Jednoosobové firmy budú prielomom v podnikaní

Europarlamentný Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa schválil dôležitú legislatívnu úpravu, ktorá umožňuje jednej osobe založiť s.r.o. za jedno euro cez internet. Takáto spoločnosť by mohla podnikať bez obmedzení v celej Európskej únii.

Tieňovým spravodajcom návrhu vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa bol za Európsku ľudovú stranu slovenský poslanec Ivan Štefanec.

„Celá spoločnosť sa technologicky posúva dopredu a formy podnikania nie sú výnimkou. Čoraz väčšiu úlohu v ekonomike hrajú startupové firmy. Pre nich je podstatné to, aby svoj produkt, alebo službu dokázali na trh dostať čo najrýchlejšie a za čo najmenšie náklady. Každý členský štát Európskej únie mal doteraz vlastný systém úkonov pre založenie firmy. Tie boli často zdĺhavé a nákladné. Jednoosobová s.r.o. umožní aj študentovi, ktorý príde s dobrým nápadom založiť si firmu do niekoľkých hodín či dní a podnikať na viac ako 500 miliónovom trhu,“ vysvetľuje význam legislatívy Štefanec.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Podľa neho ide o prielom v podnikaní, ktoré bude dostupnejšie a otvorenejšie ako kedykoľvek doteraz.

„Očakávam, že na trhu sa objaví množstvo produktov a služieb, najmä z oblasti IT biznisu, ktoré tu neboli, alebo ich dostupnosť bola obmedzená len na jednotlivé štáty. Jednoosobovú s.r.o. považujem za významný krok k dobudovaniu jednotného trhu a posun k modernému chápaniu podnikania ako takého,“ uzatvára Štefanec.

Legislatívu musí po schválení vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa odsúhlasiť aj Právny výbor a plénum Európskeho parlamentu.

O ram

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices