Grécka kríza bude odteraz spájaná najmä s Alexisom Tsiprasom

Papandreou, Papademos, Samaras – mená „krízových“ premiérov Grécka vo zvyšku Európy už odvial čas. Grécka kríza bude odteraz spájaná najmä s Alexisom Tsiprasom. Mladý politik, ktorý prekonal osobnostný obrat hodný úrovne Dartha Vadera.

Začal ako marxistický rebel jazdiaci na motorke do parlamentu a milovaný davmi. No do dejín vojde vďaka posledným dvom týždňom. Najskôr s jasným náskokom vyhralo jeho „Nie“ v referende. Následne sa zbavil svojho verného palatína Varoufakisa, odsúhlasil s veriteľmi najtvrdšiu „záchrannú“ dohodu od začiatku krízy a vo štvrtok skoro ráno ju za svetla z molotových kokteilov pretlačil aj parlamentom.

Grécke vyhliadky sú mizivé, krajina v roku 2017 dosiahne dlh 200 % HDP

Paradoxne, táto zmluva je beznádejne odsúdená na neúspech a všetci zainteresovaní to vedia. Pred dvoma mesiacmi sa jednalo o 7 miliárd dlhu, neskôr necelých 30, potom 53 a momentálne dohoda hovorí už o 86 miliardách eur nového dlhu pre Grécko. Ale to nebude problém, pretože krajina potrebné peniaze vyberie cez zvýšenú DPH, daň z nehnuteľností a samozrejme zvýšené firemné dane, ktorých sadzby budú dosahovať atraktívnych 28-33 % (v Grécku je progresívna korporátna daň). Hore pôjdu aj špeciálne dane pre lodiarstvo, posledný fungujúci priemysel v krajine. Samotné MMF spôsobilo šok svojim vyhlásením, že grécke vyhliadky sú aj po dohode mizivé, keďže krajina v roku 2017 dosiahne dlh 200 % HDP (ešte pred dvoma týždňami bol odhad 177 %) a v roku 2022 bude mať stále neudržateľných 170 % HDP dlhu.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

No posledné zvyšky racionálneho ekonomického zmýšľania v európskom rozhodovaní už dávno zmizli, ostala len politika – udržať Grécko na palube za akúkoľvek cenu. Dohodnutých 86 miliárd by mohlo stačiť na splátky starého dlhu zhruba do roku 2022. Mohlo – posledná pomoc vo výške viac ako 140 miliárd eur bola krajine udelená na jar 2012 a vydržala ani nie tri a pol roka. A to vtedy ešte Grécko zbankrotovalo na zhruba 1/3 svojho dlhu.

Spojenie odpis dlhu sa skloňuje neobyčajne hlasno aj na oficiálnych miestach aj v týchto dňoch. MMF navrhlo vo svojej správe odsunúť splátky gréckeho dlhu o 30 (!!) rokov. Pripomíname, že väčšina splátok gréckeho dlhu je už teraz odsunutá za rok 2020. Znamenalo by to, že Grécko by začalo svoj dlh splácať niekedy po roku 2050.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices