Na maďarských hraniciach zadržali rekordných 1296 migrantov, 238 je detí

SEGEDÍN – Rekordných 1296 narušiteľov štátnej hranice, vrátane 238 detí, zadržali v piatok na juhu maďarskej Čongrádskej župy tamojšie orgány. Informovala o tom v sobotu agentúra MTI s odvolaním sa na hovorcu župného policajného veliteľstva Szabolcsa Szentiho.
Podľa hovorcu župného policajného veliteľstva najpočetnejšiu skupinu migrantov, ktorú zadržali v piatok predpoludním v katastri Mórahalomu, tvorilo 87 občanov Afganistanu, štyria občania Sýrie a jeden Iránec. Všetci narušitelia už čelia konaniu cudzineckej polície obvyklému v podobných prípadoch.

V rukách maďarských policajtov skončil aj srbský prevádzač. V hermeticky uzavretom nákladnom priestore vozidla 45-ročného muža z Belehradu sa tiesnilo 37 občanov Sýrie, vrátane 13 detí. Viacerých z nich postihla nevoľnosť, avšak vodič im nevenoval pozornosť.

Prevádzači

Vyšetrovaniu čelia aj dvaja taxikári zo Segedína, ktorí mali odviezť viacerých utečencov zo Sýrie do hlavného mesta Maďarska Budapešti.

Na celom území Maďarska zadržali pre podozrenie z neoprávneného prekročenia štátnej hranice 1424 ľudí, uviedla tlačová služba Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK). Dvaja z nich čelia trestnému stíhaniu pre prevádzačstvo.

Migranti vo vlakoch

Rakúska polícia zasahovala v sobotu v skorých ranných hodinách v rýchliku smerujúcom z Budapešti do Mníchova, a to na železničnej stanici v Salzburgu.
Po upozornení sprievodcu, že vo vlaku sa nachádza privysoký počet cestujúcich, našli policajti v súprave 84 utečencov, a to zo Sýrie, Afganistanu a Konga. Štátna príslušnosť všetkých zadržaných nie je zatiaľ objasnená, polícia na tom pracuje.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesla v sobotu s odvolaním sa na policajné zdroje tlačová agentúra APA. Časť utečencov, ktorých prepravili ešte v nočných hodinách do policajného centra v Salzburgu, požiadala o azyl.

Slovensko

Počet obyvateľov obcí, ktorí odmietajú žiť v blízkosti utečencov rastie. V Gabčíkove len pred pár dňami spisovali petíciu. V obci Ladce pri Ilave zase starosta uvažuje o vyhlásení referenda. Majiteľ tamojšieho kaštieľa totiž oznámil, že ubytuje desiatky utečencov. K téme utečenci sa vyjadrili už aj odborníci zo Slovenskej akadémie vied. Hystéria a strach sa vraj stupňuje len pre nedostatočnú osvetu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices