Alexis Tsipras. PHOTO: © European Union 2015

Tsipras má nových ministrov, noví členovia gréckej vlády zlozili sľub v Aténach

ATÉNY – Prísahu v sobotu v Aténach zložili noví členovia gréckej vlády, ktorými premiér Alexis Tsipras nahradil rebelujúcich politikov, ktorí sa postavili proti dohode s medzinárodnými veriteľmi. Premiér vykonal celkovo desať zmien najmä na pozíciách námestníkov ministrov v pozícii právoplatných členov vládneho tímu. Z ministrov skončil šéf rezortu energetiky a životného prostredia Panajotis Lafazanis.
Tsipras sa tak rozišiel s reprezentantmi extrémne ľavicovej opozície vo svojej strane SYRIZA. Lafazanisa, ktorý podobne ako tri desiatky jeho spolustraníkov hlasoval vo štvrtok v parlamente proti prvému balíku sľúbených reforiem, nahradil doterajší šéf rezortu práce Panos Skurletis. Aj ďalšími novovymenovanými politiky sú stúpencami Tsiprasovej frakcie alebo jeho koaličných spojencov.

Tvrdé vyjednávanie

„Našim cieľom je tvrdo vyjednávať o podmienkach dohody, nielen ju jednoducho podpísať. V texte je mnoho neurčitých formulácií,“ povedal novinárom novovymenovaný minister práce Jorgos Katrugalos. Vláda bude podľa neho bojovať za zmluvu, ktorá je „sociálne spravodlivá“.

Zloženie sľubu kabinetu bolo pôvodne odložené kvôli kritickej situácii v krajine vyvolané takmer šiestich desiatkami požiarov, ktoré zúria najmä v centrálnej a južnej časti krajiny.

Veľké starosti

Samotný Tsipras má s momentálnou situáciou Grécka veľké starosti. Prezradila to jeho matka v rozhovore, ktorý dnes zverejnil týždenník Parapolitika. „Neje a nespí, ale nemá inú možnosť, pretože je zodpovedný voči ľuďom, ktorí mu veria,“ uviedla Arista Tsiprasová. „Vidím ho len zriedka, pohybuje sa medzi letiskom a parlamentom, nemá čas ani na vlastné deti,“ dodala. „Hovorím mu, aby urobil, čo je pre krajinu najlepšie. Vraj mám byť pokojná.“

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras po schválení úsporného programu zákonodarcami vyhlásil, že chce naďalej viesť krajinu s menšinovou vládou opierajúcou sa o podporu 123 z 300 poslancov a tichý súhlas opozície. Prvou prioritou je teraz nový úsporný a záchranný program.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Po jeho zaistení by sa mohli na jeseň konať predčasné voľby, zaznelo z vládnych kruhov. Podpora premiéra, ktorý v rozpore s dovtedajšími postojmi prikývol na požiadavky veriteľov, je medzi občanmi Grécka naďalej vysoká.

Výrazná podpora

Podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktoré zverejnili v sobotu, by Syriza v súčasnosti získala vo voľbách 42,5 percenta hlasov, čo predstavuje takmer dvojnásobok počtu druhej najsilnejšej strany – Novej demokracie. Viac ako dve tretiny respondentov (70 percent) navyše uviedlo, že dohodu o úsporných opatreniach akceptujú, ak Grécko bude môcť zostať členom eurozóny.
Alexis Tsipras nahradil odvolaných členov vlády svojimi blízkymi spolupracovníkmi a dôverníkmi.

Na čele kľúčových ministerstiev financií a zahraničných vecí k personálnym zmenám nedošlo, vo funkcii šéfa rezortu financií zostal Euklidis Tsakalotos, ktorý 6. júla nahradil kontroverzného Janusa Varufakista, kým šéfom diplomacie bude aj naďalej Nikos Kotzias.

Privatizácie

Dôležité ministerstvo energetiky a životného prostredia, ktoré musí realizovať početné privatizácie, prevezme Tsiprasov spolupracovník Panos Skurletis, doterajší minister práce. Rezort práce bude viesť doterajší minister pre reformu štátnej správy Jorgos Katrugalos.

Novým námestníkom ministra financií bude daňový expert a odborár Trifon Alexiadis, ktorý nahradí Nadiu Valavaniovú po jej demisii pred parlamentným hlasovaním.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices