Alexis Tsipras. PHOTO: © European Union 2015

Koľko ešte? Gréci získajú v treťom balíku 80 miliárd eur

Dohoda o Grécku bola uzavretá po sedemnástich hodinách neustálych rokovaní. Odchod Grécka z eurozóny už opäť nie je aktuálny a Grécko sa chystá zabojovať prostredníctvom tvrdých reforiem.

„Grécko potrebuje zásadné reformy, ktoré poslúžia sociálnej sfére a celú ťarchu uložia na plecia oligarchie, ktorá nás sem priviedla,“ povedal Alexis Tsipras, súčasný grécky premiér na adresu stavu, v ktorom sa Grécko v súčasnosti nachádza.

Po náročných rokovaniach ministrov financií euroskupiny a samite hláv štátov sa dosiahla dohoda o treťom záchrannom balíku pre Grécko. Zbaví sa krajina hrozby krachu alebo utrpí viac rán, a nakoniec aj tak odíde z eurozóny?

Philippe Lamberts zo Strany zelených reagoval: Čo to má byť?! Totálny ekonomický nezmysel! Ideologicky zdôvodnená potupa. Keď si občania uvedomia, že v rámci EÚ možno pokojne šliapať po demokracii, získajú na tom len ľudia typu Marine Le Penovej a Nigela Fargea.“

„Už v minulosti dostali 300 miliárd eur za osobitných podmienok. Splácať ich budú dlhú dobu. Teraz ide o ďalších 80 miliárd eur. Toľko Gréci získali, no teraz už partneri žiadajú reformy. Poskytovanie peňazí nemá význam, nič sa nezmení, o päť rokov sa ocitneme v takej situácii, aká tu bola vlani,“ povedal Werner Langen z Európskej ľudovej strany.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Niektorí ale vidia situáciu Grécka a Európy ružovejšie. Grécko vyhralo hlavnú bitku. Myslím, že poučením z tohto víkendu je fakt, že potrebujeme viac Európy. Potrebujeme mechanizmus, ktorý bude integrovanejší na úrovni EÚ presne z toho dôvodu, aby jedna krajina, hoc by bola aj najväčším veriteľom, nemohla ostatným vnucovať pravidlá,“ vyjadrila sa Pervenche Berès zo Strany progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices