Christos Stylianides 1
Európsky komisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianides. PHOTO: Audiovisual.europarl.europa.eu

Nádej pre deti v krízových krajinách. EÚ podporí vzdelávací program

Európsky komisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianides oznámil svoj zámer venovať 4% z rozpočtu EÚ humanitárnej pomoci na vzdelaniu pre deti v krízových situáciách.

Chsristos Stylianides vo svojom prejave v Osle na summite zameranom na vzdelávane a rozvoj povedal: „Žiadne dieťa by nemalo prísť o možnosť vzdelania. Našou prioritou budú krajiny v krízových situáciách, chceme zabezpečiť, aby práve tam mali deti prístup k vzdelaniu, učiteľom a jasnejšej budúcnosti. Počas môjho funkčného obdobia venujeme 4% nášho rozpočtu z humanitárnej pomoci na vzdelanie v núdzových krajinách.“

Európska únia podporovala vzdelávanie v krajinách s krízovou situáciou prostredníctvom EÚ iniciatívy Deti mieru založenej v roku 2012.

Európska únia doteraz vyčlenila na tieto projekty viac ako 23 miliónov eur, vrátane príspevkov z  Luxemburska vo výške 500-tisíc eur a 250- tisíc eur z Rakúska v roku 2014. Do konca tohto roka, iniciatíva pomôže viac ako 4 miliónom detí v 26 krajinách sveta.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Vzdelávanie krajín v núdzových situáciách je jednou z najviac podfinancovaných oblastí humanitárnej pomoci.  Sú to takmer až dve tretiny. V súčasnosti, menej ako 2% z celosvetového humanitárnu rozpočtu ide na podporu vzdelania.

Summit v Osle venovaný vzdelávaniu a rozvoj organizuje Ministerstvo zahraničných vecí Nórska, v spolupráci s Organizáciou Spojených národov a osobitným vyslanec pre globálnu výchovu Gordonom Browom.

O jac

Odporúčame pozrieť

letecky most humanitarnej

Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

V Bruseli sa v utorok skončilo tretie Európske humanitárne fórum, ktoré spoluorganizovali Európska komisia a …

Consent choices