Grékov čakajú otvorené banky i vyššie dane

ATÉNY – Grécke banky v pondelok po troch týždňoch znova otvorili svoje pobočky. Klienti ale musia rátať s mnohými obmedzeniami pri transakciách, vrátane výberov hotovosti. Gréci tiež pociťujú zdražovanie mnohých tovarov a služieb v dôsledku zvýšenia dane z pridanej hodnoty, ktoré minulý štvrtok odsúhlasil parlament ako súčasť nového súboru opatrení spojených s čerpaním medzinárodnej finančnej pomoci.

Banky v centre Atén otvorili v pondelok ráno. Ľudia podľa informácii agentúry AP čakali na vybavenie v usporiadaných radoch.

Šešťdesiateurový limit

Podľa vládneho dekrétu pre klientov naďalej platí 60-eurový denný limit na výbery hotovosti. Po novom si ale túto čiastku môžu vybrať aj v iný deň daného týždňa. Celkovo za sedem dní tak môžu urobiť výber do výšky 420 eur.

Banky naďalej nepreplácajú šeky v hotovosti a nevykonávajú prevody do zahraničia prostredníctvom platobných alebo kreditných kariet. Obmedzenia pretrvávajú na zakladanie nových či reaktivovanie takzvaných spiacich účtov.

Zvýšenie daní

V Grécku začalo v pondelok ráno platiť i zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Z pôvodných 13 je DPH aktuálne 23 percent. Zvýšenie sa vzťahuje napríklad na niektoré druhy mäsa, kávu, čaj, jedlé oleje s výnimkou olivového, kakao, ocot, soľ, kvety, palivové drevo, hnojivá, insekticídy, hygienické utierky alebo prezervatívy.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Rovnaký skok zasiahol poskytovateľov služieb, ako sú reštaurácie, kaviarne, pohrebné služby, taxislužby a vzdelávacie zariadenia. Začiatkom augusta sa očakáva i zvyšovanie cestovného vo verejnej doprave.

Núdzové financovanie

Grécke banky boli zatvorené od 29. júna v súvislosti s ukončením druhého programu záchrany tamojšej ekonomiky. Uzavretie bankových inštitúcii bolo najviditeľnejšou známkou dlhovej krízy, ktorá krajinu dohnala na pokraj bankrotu.

Opätovné otvorenie umožnilo štvrtkové rozhodnutie gréckeho parlamentu v prospech dohody o treťom balíku, na čo Európska centrálna banka zvýšila núdzové financovanie gréckych bánk.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices