ISIS sa udomácňuje v Európe. Skupuje pozemky v izolovanej dedinke

SARAJEVO – Hnutie Islamský štát si v Európe buduje výcvikový tábor. Ukazujú to výsledky vyšetrovania, ktoré zverejnil britský denník The Mirror vo svojom nedeľnom vydaní. Po stopách teroristov sa do bosnianskej dedinky Ošve vydali práve jeho reportéri.

Teroristi podľa informácií The Sundy Mirror skupujú pozemky v izolovanej dedinke Ošve, obklopenej lesmi v Bosne a Hercegovine. Odtiaľ chodia bojovať do Sýrie či Iraku.

Bosna má pre radikálov dobrú strategickú polohu – v blízkosti je totiž Stredozemné more, ktoré využívajú teroristi zo Sýrie, Iraku i Severnej Afriky.

Bezpečnostné zložky si preto myslia, že práve toto miesto ISIS používa na trénovanie svojich ľudí a môže byť základňou pre prípadné teroristické útoky v Európe.

Podľa denníka, už 12 bojovníkov ISIS, ktorých vycvičili práve v Ošve, odišlo v posledných mesiacoch do Sýrie, piati zomreli, píše The Mirror.

„Z tejto dedinky odchádza do Sýrie množstvo ľudí,“ potvrdzuje expert na terorizmus Dževad Galijasevic.

Boja sa o život

Reportér britského denníka Patrick Hill Ošve, ktoré sa nachádza asi 69 kilometrov od hlavného mesta Sarajevo, navštívil. „To miesto je na kopci,“ opisuje. „Nenájde ho GPS a dá sa tam dostať len po kľukatých cestičkách, kde autá ledva prejdú,“pokračuje.

Domy tu vyzerajú byť opustené, niektoré sú dostavané len z časti. Niektorí dedinčania tu nosia moslimské oblečenie.

Sprievodca britských reportérov povedal, že ich niekto sleduje a je veľmi nebezpečné pokúšať sa ich odfotografovať.

„Mali by sme už ísť. Naša prítomnosť tu vzbudzuje podozrenie. Je to krásne miesto, ale neuveriteľne nebezpečné,“ povedal. „Nemôžeme podceniť existujúce hrozby. Keď uvidia fotoaparát, môže to skončiť zle,“ dodal.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

„Tam hore počujeme z lesa streľbu,“ povedal reportérom denníka jeden z miestnych obyvateľov. On aj mnohí iní by sa najradšej odsťahovali.

Útoky na Balkáne

Islamský štát sa pred pár dňami začal vyhrážať teroristickými útokmi na Balkáne. Džihádisti chcú, podľa videa, ktoré zverejnili na internete, najprv zaútočiť v Srbsku a následne na plážach v Chorvátsku.

Zákon šaría chcú nastoliť v Srbsku, Chorvátsku, Čiernej Hore, Bosne a Hercegovine, Kosove, Macedónsku i Albánsku, vyplýva zo záznamu.

Hrozba teroristických útokov sa vylúčiť nedá, ale analytici nepredpokladajú, že hlavným cieľom radikálov budú chorvátske pláže.

„Ak majú islamisti zázemie na Balkáne, tak je to v Bosne, v niektorých oblastiach, kde je mnoho islamistov, radikálov, ktorí sú aktívni, no ešte nepoužívajú ozbrojené prostriedky,“ dodal Samson.

Po zverejnení videa Islamského štátu sleduje situáciu na Balkáne aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

„Chorvátske úrady momentálne preverujú zdroje informácii na YouTube a ubezpečujú, že bezpečnostná situácia v krajine aj ochrana turistov sú pod dobrou kontrolou. Treba si uvedomiť, že cieľom radikálov a extrémistov z takzvaného Islamského štátu je šíriť atmosféru strachu a neistoty,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Vydanie cestovného odporúčania ale zatiaľ nezvažuje.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Skripek

Branislav Škripek: Stojíme pred otázkou, ako prinavrátiť utečencov naspäť domov, na Blízky východ

V dňoch 25.-27.9.2018 sa v Bratislave konajú študijné dni Európskych konzervatívcov a reformistov, ktoré hosťujú …

Consent choices