Manželstvá homosexuálnych párov sú na Západe normou, Slovensko zaostáva

BRATISLAVA – Krátko po referende o rodine, pripustil premiér Robert Fico zmenu zákonov pre ľudí, ktorí nie sú zosobášení. Hovoril konkrétne i o uľahčení života pre páry rovnakého pohlavia. Politici pripustili, že by sa zákony predsa len mohli zmeniť.
Premiér Robert Fico tesne po referende otvoril tému praktického života párov rovnakého pohlavia. Podľa neho by bolo dobré uľahčiť im spoločný život.

Na druhej strane ale trval na tom, že táto téma nebola nikdy prioritnou témou vlády.

„To neznamená, že keď v praktickom živote vznikajú praktické problémy, nemali by sme na to reagovať. Ale robiť teraz paniku a chaos po referende, ako to robia nielen opozičné strany a niektorí ústavní činitelia, do tejto kategórie sa nezapojím,“ konštatoval stroho premiér.

Štádium príprav a analýz

Viacerí poslanci strany SMER hovorili, že prvé kroky pri príprave zákonov sa už začali, no skutočnosť je iná.

„Pokiaľ viem, tak sa deje iba to, že sú signály, že chceme niečo spraviť,“ povedal poslanec Martin Poliačik.

„Myslím si, že je spravodlivé, aby ktokoľvek, keď sa chce informovať o svojom blízkom človeku bez ohľadu na jeho pohlavie, tieto informácie dostal,“skonštatoval predseda OĽaNO Igor Matovič.

„Samozrejme, je to stále vo fáze analýzy a príprav. Neviem, či to stihnem už toto volebné obdobie,“ uviedol poslanec Anton Martvoň.

Strana Smer chce túto otázku riešiť širšie a komplexnejšie. „Netýka sa to iba určitej skupiny. Je tu množstvo nezosobášených párov, ktoré žijú v spoločnej domácnosti, množstvo detí, ktoré odídu z detského domova a žijú spolu, kým si založia rodiny,“ dodáva Martvoň.

Právo na manželstvo

V západnom svete sa manželstvá homosexuálnych párov stávajú bežnými. Už aj v Spojených štátoch rozhodol Najvyšší súd, že homosexuálne páry majú ústavou zaručené právo uzavrieť manželstvo vo všetkých 50 štátoch USA. Verdikt privítal i samotný Barack Obama. Konštatoval, že je to významný krok smerom k rovnoprávnosti všetkých obyvateľov.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Dnešný deň je veľkým krokom v našom pochode smerom k rovnoprávnosti. Páry gejov a lesieb majú teraz právo uzavrieť manželstvo ako ktokoľvek iný,“ napísal Obama na Twitteri.

Najvyšší súd dospel k záveru, že z ustanovení americkej ústavy, garantujúcich právo na spravodlivý proces a rovnakú právnu ochranu, vyplýva, že jednotlivé štáty nemôžu zakázať manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Konzervatívne Írsko

S homosexuálnymi manželstvami pred dvoma mesiacmi súhlasilo i konzervatívne Írsko. V referende to odsúhlasili výraznou väčšinou.

„Sme prvou krajinou, ktorá do ústavy vloží rovnosť manželských zväzkov a spraví to na základe ľudového hlasovania. Sme pre zvyšok sveta majákom slobody a rovnosti. Môžeme byť na seba veľmi pyšní,“ skonštatoval minister zdravotníctva Leo Varadkar, ktorý na začiatku kampane priznal, že je gej.

Moderní Česi

Registrované partnerstvá môžu homosexuáli uzatvárať aj v susednom Česku. Návrh zákona schválili poslanci snemovne ešte v roku 2005, no vtedajší prezident Václav Klaus zákon vetoval. Veto prehlasovali poslanci o rok neskôr a tak je v platnosti od roku 2006.

Opačná situácia je v Rusku. Manželstvo rovnakých pohlaví je v krajine nelegálne. Prednedávnom prišli ruskí zákonodarcovia s návrhom zákona, ktorý zakazuje i sobáše transsexuálov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

nicholsonova

Ďuriš Nicholsonová: Ak sa môže oženiť 30-ročný heterosexuál, prečo by sa nemohol oženiť 30-ročný homosexuál?

Všetci ľudia, bez rozdielu a bez výnimky, majú mať rovnaké práva a rovnaké povinnosti. Ak …

Consent choices