žitňanská1

Jana Žitňanská podporila slovenskú delegáciu športovcov s mentálnym postihnutím

žitňanská225-členná delegácia športovcov, ktorá bude Slovensko reprezentovať na Celosvetových letných špeciálnych olympijských hrách, dnes odletela do Los Angeles (USA). Poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská im pred odletom zaželala veľa športových úspechov, fair play, odvahy a radosti zo športu.

Slovensko budú na Špeciálnych olympijských hrách repezentovať športovci s mentálnym postihnutím v športoch ako futbal, stolný tenis, gymnastika, atletika, plávanie či tenis. Títo športovci už v minulosti získali pre Slovensko na mnohých olympijských, medzinárodných či európskych súťažiach viaceré medaily, vrátane zlatých.

Špeciálne olympijské hry vznikli pred viac ako 50 rokmi a v súčasnosti ide o najväčšiu športovú udalosť ľudí s mentálnym postihnutím na svete. V tomto roku bude v Los Angeles súťažiť viac ako 6500 športovcov zo 165 krajín.

Podľa Jany Žitňanskej si títo športovci zaslúžia pozornosť aj obdiv. „Nasledovaniahodný je prístup Bieleho domu,“ hovorí europoslankyňa, ktorá sa ľuďom so zdravotným postihnutím venuje dlhodobo. Prvá dáma USA sa osobne zúčastní na otváracom ceremoniáli a všetkých účastníkov Špeciálnych celosvetových hier v Los Angeles pozdravil prostredníctvom videopozdravu aj americký prezident Barack Obama. Ten v príhovore zdôraznil “statočnosť a odhodlanie účastníkov s mentálnym postihnutím neustále zdolávať výzvy, ktoré sa javia nedosiahnuteľne“. Americký prezident a prvá dáma sa stali čestnými spolupredsedami hier.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Na Slovensku sa našim olympionikom s mentálnym postihnutím primeraná pozornosť zatiaľ nedostáva, a to nielen spoločenská, ale ani legislatívna. Neboli totiž zákonom zaradení do okruhu športovcov, ktorým by vznikol nárok na príspevok k dôchodku tak ako iným medailistom z medzinárodných podujatí.„Napriek mojej snahe sa úspešní olympionici s mentálnym postihnutím zatiaľ tohto finančného benefitu nedočkali,” hovorí Jana Žitňanská a dodáva: „Pre mňa sú však už teraz všetci víťazi. Viem, že to na Špeciálnych olympijských hrách dokážu.“

O red

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices