Grécke banky sú už otvorené, ľudia stále čakajú v radoch pred bankomatmi

ATÉNY – Napriek tomu, že od pondelka sú v Grécku opäť otvorené banky, situácia pred bankomatmi sa výrazne nezlepšila. Naďalej si Gréci môžu vyberať z účtov najviac 420 eur týždenne.Grécka vláda v utorok predložila parlamentu druhý balík reformných opatrení, ktorý si vyžiadali medzinárodní veritelia ako podmienku poskytnutia ďalšej finančnej pomoci zadĺženej krajiny. Poslanci majú na schválenie čas do stredy. Nová legislatíva sa týka najmä modernizácie štátnej správy, vrátane urýchlenia súdnych konaní a presadzovaní pravidiel pre ozdravenie bánk.

Vyjednávania s veriteľmi o záchrannom balíku by mali podľa hovorkyne vlády začať hneď po stredajšom hlasovaní. Skončiť by mali 20. augusta.

Druhý balík

Podľa agentúry Reuters by druhý reformný balík nemal vzbudiť taký rozkol v strane premiéra Alexisa Tsiprasa ako prvá sada reforiem, ktorá minulý týždeň prešla len vďaka hlasom opozičných poslancov. Hlasovanie ale aj tak nebude jednoduché, píše Reuters.

Poslanci tiež riešia nový občiansky súdny poriadok, vďaka ktorému by sa v Grécku mali urýchliť súdne konania. Poslancov tiež čaká hlasovanie o smernici Európskej únie pod skratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Smernica o ozdravných postupoch a riešeniach krízy bánk poskytuje národným orgánom dohľadu nástroje pre rýchle vysporiadanie sa so skrachovanými bankami a má zaistiť bezpečnejšie a spoľahlivejšie fungovanie finančného sektoru.

Zvýšené DPH

Prvý balík reformných opatrení, na ktorých sa Atény dohodli s eurozónou výmenou za prísľub nového záchranného programu, zákonodarcovia schválili v noci na štvrtok minulého týždňa. Prvý balík reformných opatrení sa týkal najmä daní, napríklad zvýšenie sadzby DPH.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Atény sa minulý týždeň s eurozónou dohodli na začatí rozhovorov o novom záchrannom programe v objeme až 86 miliárd eur. Pomoc je ale podmienená ekonomickými reformami a úspornými opatreniami. V pondelok do Grécka dorazili prvé európske peniaze v podobe trojmesačného preklenovacieho úveru zo staršieho stabilizačného mechanizmu Európskej únie. Atény peniaze využili na úhradu splátok Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices