mikolášik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: European Union 2015.

Europoslanec Mikolášik: Grécko urobilo len prvý krok na splnenie domácej úlohy

ATÉNY – Napriek tomu, že od pondelka sú v Grécku opäť otvorené banky, situácia pred bankomatmi sa výrazne nezlepšila. Naďalej si Gréci môžu vyberať z účtov najviac 420 eur týždenne.

Grécka vláda v utorok predložila parlamentu druhý balík reformných opatrení, ktorý si vyžiadali medzinárodní veritelia ako podmienku poskytnutia ďalšej finančnej pomoci zadĺženej krajiny. Poslanci majú na schválenie čas do stredy. Nová legislatíva sa týka najmä modernizácie štátnej správy, vrátane urýchlenia súdnych konaní a presadzovaní pravidiel pre ozdravenie bánk.

„Grécko urobilo len prvý krok k tomu, aby konečne pochopilo, že pomoc EÚ, Európskej centrálnej banky aj Medzinárodného menového fondu predpokladá z ich strany splnenie domácej úlohy. Hovoríme o hlbokých reformách ešte stále štátnej ekonomiky, kde je 40  percent podnikov štátnych rukách, porivatízácia klľúč podnikiov, ozdravovanie ekonomiky, zlepšenie podnikateľksého prostredia a tiež siahnutie na prebytky multimiliardárov, vlastníkov lodí, lodiarov, ktorí stále v Grécku zostali nedotknutí hoci tam vládne akože komunistikcá ľavicová vláda. Som rád, že v gréckom parlemente napriek tomu, že Tsipras mal vzburu vo svojej vlastnej strane a mnohí jeho členovia nehlasovali za reformy, tri opozičné strany, medzi nimi aj kresťanskí demokrati, ktorí patria do EPP, hlasovali za tieto reformné kroky, aby to v gréckom parlamente prešlo. Ďalší vývoj je na Grékoch, loptička je na ich strane, a Grécko musí na jednej strane robiť reformy a na druhej strane udržať sociálny zmier. Ale to je úloha každej vlády,“ hovorí pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk europoslanec Miroslav Mikolášik.

Druhý balík

Podľa agentúry Reuters by druhý reformný balík nemal vzbudiť taký rozkol v strane premiéra Alexisa Tsiprasa ako prvá sada reforiem, ktorá minulý týždeň prešla len vďaka hlasom opozičných poslancov. Hlasovanie ale aj tak nebude jednoduché, píše Reuters.

Poslanci tiež riešia nový občiansky súdny poriadok, vďaka ktorému by sa v Grécku mali urýchliť súdne konania. Poslancov tiež čaká hlasovanie o smernici Európskej únie pod skratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Smernica o ozdravných postupoch a riešeniach krízy bánk poskytuje národným orgánom dohľadu nástroje pre rýchle vysporiadanie sa so skrachovanými bankami a má zaistiť bezpečnejšie a spoľahlivejšie fungovanie finančného sektoru.

Zvýšené DPH

Prvý balík reformných opatrení, na ktorých sa Atény dohodli s eurozónou výmenou za prísľub nového záchranného programu, zákonodarcovia schválili v noci na štvrtok minulého týždňa. Prvý balík reformných opatrení sa týkal najmä daní, napríklad zvýšenie sadzby DPH.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

Atény sa minulý týždeň s eurozónou dohodli na začatí rozhovorov o novom záchrannom programe v objeme až 86 miliárd eur. Pomoc je ale podmienená ekonomickými reformami a úspornými opatreniami. V pondelok do Grécka dorazili prvé európske peniaze v podobe trojmesačného preklenovacieho úveru zo staršieho stabilizačného mechanizmu Európskej únie. Atény peniaze využili na úhradu splátok Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices