Grécke ostrovy nezvládajú príval migrantov, krajine chýbajú prostriedky

ATÉNY – Pretekajúce toalety, haldy zapáchajúceho odpadu a zúfalé rodiny utečencov. Tak to podľa fotografií organizácie Lekári bez hraníc vyzerá v súčasnosti v utečeneckých táboroch na gréckom ostrove Lesbos. V uplynulých dňoch tam dorazilo 5 000 migrantov väčšinou zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Podobná situácia je aj na ostrove Kos.Mnoho migrantov na Lesbose musí spať vonku medzi hromadami odpadkov a rozbitým sklom. Zlé hygienické podmienky panujú podľa denníka the Time nielen v preplnenom tábore Moria zriadenom vládou, ale aj v neoficiálnom zariadení Kara Tepe.

Úrady nestíhajú

Organizácia Lekári bez hraníc, ktorá alarmujúce snímky z tábora urobila a zverejnila, vyzvala krajiny Európskej únie, aby situáciu pomohli napraviť.„Tábory nie sú čisté. Keď je tam veľa ľudí, podobne ako napríklad na diskotéke s 2 000 neosprchovanými ľuďmi, tak to tam zapácha,“ povedala koordinátorka MSF na Lesbose Elisabetta Faga. Miestne úrady sa podľa nej síce snažia o upratovanie, ale nestíhajú.

Na Lesbos v júni dorazilo 15 000 migrantov. Celkovo je Lesbos tretím najväčším ostrovom v Grécku. Žije tu 90 000 obyvateľov. „Pre ostrov je veľmi ťažké také množstvo migrantov zvládnuť,“ dodala Faga. Väčšina z nich dúfa, že sa z Lesbosu dostane do Atén a ďalej do západnej Európy.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Ďalšie strediská

Organizácia uvádza, že aj napriek snahe gréckych úradov nie je ani dosť jedla pre všetkých. Grécke úrady by podľa tejto organizácie mali postaviť ďalšie strediská pre migrantov, kde by prístrešky, jedlo a lekársku starostlivosť poskytovali humanitárne organizácie.

„Vzhľadom k hlbokej ekonomickej kríze v Grécku sa nedá predpokladať, že by Grécko zvládlo túto situáciu samo,“ povedal šéf misie organizácie v Grécku Stathis Kyrusis.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices