múr
Reprofoto: noviny.sk

Turecko sa bojí islamistov. Stavia proti nim múr a kope priekopu

ANKARA – Turecko stavia múr pozdĺž svojich hraníc so Sýriou. Môže za to tohtotýždňový bombový útok Islamského štátu, ktorý zabil tridsaťdva najmä študentov v pohraničnom meste. Spojenci Turecka v NATO už dlho vyjadrovali znepokojenie nad kontrolou hraníc so Sýriou, ktorá v niektorých častiach vedie súbežne s územím kontrolovaným Islamským štátom.Samovražedný útok v juhovýchodnom meste Suruç pridal na obavách sýrskeho konfliktu, ktorý sa tiahne až na územie Turecka, píše americký Business Insider.

Spolupráca

Americký prezident Barack Obama hovoril telefonicky so svojim tureckým proťajškom Tayyipom Erdoganom. Zhodli sa na spolupráci v „zastavení prílivu zahraničných bojovníkov“ a zaistení 900 kilometrového úseku hranice, uviedol Biely dom.

Tureckí predstavitelia sa domnievajú, že útočníkom v meste Suruç bol 20-ročný Turek, ktorý vlani cestoval do Sýrie so skupinou podporujúcou Islamský štát.

„Kritické úseky hranice sme identifikovali. Prioritou bude zabezpečiť tieto oblasti technologicky,“ povedal podpredseda vlády a tiež jej hovorca Bülent Arınç.

Cez Turecko

Tisíce prívržencov cestujú v posledných rokoch práve cez Turecko, aby sa dostali do Sýrie a Iraku a pridali sa tam k Islamskému štátu. Niektorým pomáhajú aj tureckí prevádzači, ktorí sympatizujú s bojovníkmi.

Kritici vlády tvrdia, že konať sa začalo neskoro.

Vláda sa rozhodla postaviť stopäťdesiatkilometrový „modulárny múr“ pozdĺž hranice. Tiež chce posilniť drôtené ploty.

Ozbrojené sily už začali s kopaním 365-kilometrovej priekopy. Nasadili tiež 90 percent dronov a prieskumných lietadiel, ktoré majú zisťovať situáciu na hranici so Sýriou.

Turecké ozbrojené sily posilnili bezpečnosť pozdĺž hranice už v minulých týždňoch, keď sa boje zintenzívnili. Približne polovica obrnených vozidiel stráži hranice krajiny. Polovica z vojenského personálu, ktorá predtým strážila hranice s Irakom, Iránom, Arménskom, Gruzínskom, Grécko a Bulharskom, sa premiestnila k Sýrii.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Zabití radikály

Turecké vojenské lietadlá v piatok zaútočili na pozície radikálov z Islamského štátu na sýrskom území. Tridsaťpäť ich zabili, informovala turecká agentúra Dogan. Podľa úradu tureckého premiéra lietadlá odpálili rakety z tureckého vzdušného priestoru.

Stroje F-16 zasiahli tri ciele v rámci leteckej operácie, ktorá bola podľa denníka Hürriyetodvetou za štvrtkový útok na tureckých vojakov.

Žiadna novinka

Bariéry, ploty či múry medzi krajinami, nie sú vo svete ničím neobvyklým. Medzi Čínou a Macao postavili plot ešte v 19. storočí. Jeho dĺžka je 340 metrov. Taktiež medzi Kóreami je v demilitarizovanom pásme postavený hraničný plot. Jeho dĺžka je 248 kilometrov.

Osemdesiatmetrová bariéra vyrástla v roku 1963 aj v cyperskej metropole Nikosia. Samotný Cyprus je rozdelený od roku 1974, kedy severnú časť obsadili tureckí vojaci v reakcii na štátny prevrat cyperských Grékov, ktorí chceli ostrov pripojiť k pevninskému Grécku.

V máji 2015 dostavali 30 kilometrov dlhý a tri metre vysoký plot na bulharskej stanici s Tureckom.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Turecko

EÚ je pripravená na užšie kontakty s Tureckom, ohľadne kandidatúry má podmienky

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa vo štvrtok dohodli, že EÚ by mala znovu …

Consent choices