EÚ poskytne Ukrajine 15 mil. eur, pomoc sa dotkne piatich miliónov ľudí

Na východe Ukrajiny je stále veľmi zlá situácia. Európska Únia sa rozhodla, že krízou zmietanej krajine pošle ďalší pomocný balíček v hodnote 15 mil. eur. 

Poslancov znepokojuje najmä zlá humanitárna situácia. Milióny eur sa majú pretaviť práve do takejto pomoci. „Je dôležité, aby sa humanitárna pomoc dostala ku všetkým zraniteľným ľuďom postihnutým konfliktom. Humanitárne organizácie potrebujú mať bezpečný a rýchly prístup do oblasti konfliktu. Som veľmi znepokojený neustálymi bojmi v Donbase, ktoré pretrvávajú napriek dohode o prímerí. Vplyv násilia na civilné obyvateľstvo je alarmujúce,“ uviedol európsky komisár Christos Stylianides.

Spolu s týmto humanitárnym finančným balíkom presiahne pomoc, ktorú Komisia poskytla Ukrajine, 62 mil. eur. Od vypuknutia konfliktu v roku 2014 je Ukrajina stálym bodom, ktorý sa prerokuváva na zasadnutiach.

„Táto mimoriadna finančná pomoc poskytne významnú podporu pre naše pomocné operácie, ktoré majú dosah na najzraniteľnejších ľudí prostredníctvom poskytovania potravín, hygienických balíčkov, deky, zdravotnej starostlivosti, čistej vody, prístrešia a iných záchranných prác,“dodal komisár Stylianides.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Pomoc poskytujú aj krajiny mimo EÚ napríklad prostredníctvom partnerských humanitárnych organizácií Komisie vrátane UNICEF, UNHCR, WHO, Medzinárodnou organizáciou pre migráciu, Save the Children, dánskou Radou pre utečencov, Človek v tiesni, WFP a ICRC.

O bed

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices