Philippe Lamberts. PHOTO: © European Union 2015

Nestabilné Grécko či zrušený roaming. Čo ešte riešil Parlament?

V pondelok začal samit eurozóny o reformnom balíku, ktorý Grécko predložilo so žiadosťou o tretí balík. Poslanci Európskeho parlamentu hodnotia výsledky  stretnutia rôzne. Došlo tiež k uzatváraniu tém ako legislatíva o zozname cestujúcich či roamingové poplatky v Európe.

„Ďalšie rany, viac utrpenia a nakoniec odchod z eurozóny. Ideologicky zdôvodnená potupa,“ vyjadril sa Philippe Lamberts zo Strany zelených na adresu postupov Grécka. Cecilia Wikström z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu povedala: Máme tu grécku odyseu, ktorá bude pokračovať ešte mnoho rokov.“ Poslanci Výboru pre hospodárske veci mohli svoj názor vyjadriť po schválení prvých požadovaných reforiem gréckym parlamentom. Podľa niektorých majú opatrenia stabilizovať grécke hospodárstvo, no nejde im o jeho rozvoj. Myslí si to aj poslanec Európskej ľudovej strany Georgios Kyrtsos.

Ďalšou z diskutovaných tém je tisíce utečencov, ktorí prichádzajú do Európy. Vrie to v Aténach aj v Ríme. Členské štáty prisľúbili, že presunú 40 000 utečencov, no Výbor pre občianske slobody žiada viac. Výbor rozhodoval o odporúčaní záväzného mimoriadneho mechanizmu, ktorý by mal zohľadňovať potreby utečencov.  Keď Komisia pripraví systém trvalého presunu, čo by malo byť do konca tohto roku, ich počet sa musí výrazne zvýšiť. 40 000 môže byť len začiatok,“ vyjadrila sa Ska Keller zo Strany zelených.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Novinkou je ukončovanie procesu v súvislosti s legislatívou o zozname cestujúcich či roamingovými poplatkami. Záverečnú fázu o zozname cestujúcich roky zdržiavali obavy z možného narušenia súkromia. Dotiahol to Výbor pre občianske slobody. Ešte tento rok by mala byť legislatíva úplne dokončená.  Výbor pre priemysel schválil dohodu, ktorú Únia dosiahla so štátmi. Dohoda vedie k zrušeniu roamingu v Európskej únii, a teda rovnaké poplatky za SMS, hovory a dátové prenosy v celej EÚ v roku 2017.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices