Niekoľkoročné budovanie záchranných procesov gréckych bánk by sa mohlo zmeniť na frašku

Upustenie od bail-in by pre Európu znamenalo návrat do roku 2010

Orezanie vkladov gréckych podnikov do záchrany bánk by muselo byť veľké (nechránené vklady tvoria len tretinu aktuálnej vkladovej bázy) a mohlo by byť tak zničujúce, že nie je vylúčené, že sa toho nakoniec Trojka zľakne. Upustenie od bail-in by však pre Európu znamenalo opísanie dokonalého kruhu a návrat do roku 2010. Niekoľkoročné budovanie záchranných procesov pre banky by sa zmenilo na frašku.

A ozaj, aby sa nezabudlo – v roku 2016 už bude spustený spoločný rezolučný fond, ktorý by sa tak teoreticky mohol a mal na záchrane gréckych bánk podieľať. Prispeli by tak na ňu aj zákazníci slovenských bánk…

Dilemy sa riešia aj na dlhovom poli. Grécko dostalo preklenovací úver 7 miliárd z polozabudnutého mechanizmu EFSM (spolupodieľal sa na záchrane Portugalska a Írska), aby stihlo zaplatiť pondelkovú splátku dlhu ECB. Vyjednávania o treťom balíku pomoci vo výške 86 miliárd totiž budú minimálne pár týždňov trvať. No Grécko aj v auguste čaká zopár miliárd splátok, takže pravdepodobne bude musieť dostať ešte jeden preklenovací úver. Briti a Česi budú určite skákať nadšením. EFSM je totiž krytý rozpočtom EÚ a tak do hry vťahuje aj krajiny mimo eurozóny.

Kým na prelome rokov atakovala strana Podemos 30%, teraz sa drží okolo 20%

Tvrdý postoj veriteľov voči novej gréckej vláde sa však v niektorých oblastiach začína vyplácať. Podľa posledných prieskumov začína strácať paru čierny kôň jesenných volieb v Španielsku, strana Podemos. Kým na prelome rokov atakovala popularitu 30%, teraz sa drží okolo 20%. táto pyrenejská SYRIZA však zďaleka nie je z kola von, keďže jej hlavní rivali majú takisto okolo 20%. Hore sa naviac tlačia zatiaľ nie úplne jasní Ciudadanos.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Súčasnej španielskej vláde pomáha nielen katastrofický vývoj situácie v Grécku od nástupu SYRIZA, ale aj zlepšujúce sa čísla v krajine. Nezamestnanosť klesla na úroveň roku 2011 (stále však cez 20%) a hospodársky rast v tomto roku by mal dosiahnuť 3,3% HDP.

Príkladom bubliny v Španielsku je dražba letiska v regióne Castilla-La Mancha

No optimizmus nie je na mieste, veď Európa ním hýrila pred necelým rokom aj v prípade Grécka. Takou malou pripomienkou gigantickej bubliny, s ktorou sa Španielsko ešte stále musí plne vysporiadať, bola dražba slávneho letiska v regióne Castilla-La Mancha. Letisko postavené vo vnútrozemí uprostred ničoho má kapacitu 10 miliónov pasažierov (2x viac ako bratislavské) a stálo miliardu eur. Táto „prorastová investícia do infraštruktúry“ sa stala gigantickou blamážou, keď z nej vzlietlo len zopár lietadiel a po pár mesiacoch prevádzky sa zavrelo na dobro.

Ponuka na odkup v dražbe znela na ľudových 10 000 euro od čínskej firmy, teda 0,001% nákladov. Správca majetku dúfal aspoň v 40 miliónov. Nezúfajte, že vám ušiel takýto obchod. Možno to letisko Číňania následne vymenia za parkovacie miesto v Petržalke…

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices